26 Σεπ 2013

Τρόικα - κυβέρνηση: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε


Tης Αγγελικής Σπανού
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα περάσουν τη μέρα τους στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά από θέματα. Μεταξύ άλλων, θα τεθούν επί τάπητος το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος με τους υπολογισμούς της τρόικας να...
 
 είναι σαφώς κατώτερες από αυτούς της κυβέρνησης. Στο μενού απολύσεις, διαθεσιμότητα αλλά και τα νέα μέτρα που οι δανειστές ετοιμάζονται να ζητήσουν για το 2014.

- Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών αποδέχονται την επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013 και το περιορίζουν μεταξύ 300 και 500 εκ. ευρώ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης για πολύ μεγαλύτερο ποσό, το οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός άρχισε να μοιράζει από τη ΔΕΘ (στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους).

- Το μέγεθος της ύφεσης: Ο υπουργός Οικονομικών "έβλεπε" 3,8% για το 2013 και τελικά προσγειώνεται στο 4%.

- Αναδιάρθρωση ΕΑΣ/ΕΛΒΟ/ΛΑΡΚΟ: Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων και πτώχευση των εταιρειών, αντί εκκαθάρισης εν λειτουργία σε βάθος πενταετίας που προτείνει η ελληνική πλευρά.

- Απολύσεις: Η μνημονιακή δέσμευση αφορά 4.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους και αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές, αν θα περιληφθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ και όσοι θα αποχωρήσουν από τις αμυντικές βιομηχανίες.

- Διαθεσιμότητα: Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά παράταση λίγων μηνών για την υπαγωγή στο πρόγραμμα "κινητικότητας" άλλων 12.500 υπαλλήλων ως το τέλος Δεκεμβρίου.

- Απελευθέρωση επαγγελματικών μισθώσεων: Η Τρόικα θέλει πλήρη απελευθέρωση, το ΠΑΣΟΚ πιέζει τη ΝΔ να διαπραγματευτεί σκληρά και συμφωνία ακόμη δεν έχει υπάρξει.

- Νέα μέτρα: Πέρα από τα μέτρα που αφορούν τη διετία 2015-2016 και τα οποία η Τρόικα προσδιορίζει στα 4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση στα 2,5 δισ. ευρώ, φαίνεται πως οι πιστωτές ζητούν μέτρα και για το 2014, τα οποία θα ενταχθούν στο κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο θα πρέπει να έχει συνταχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

- Αποκρατικοποιήσεις: Ζητείται επιτακτικά η αποπληρωμή των κρατικών χρεών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, προκειμένου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους, ως προς την οποία έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

- Ασφαλιστικό: Η «τρύπα» είναι μεγάλη και η Τρόικα δεν θέλει να καλύπτεται στο εξής από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά με μειώσεις συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας έχει εμμέσως προαναγγείλει μειώσεις επικουρικών και εφάπαξ, αλλά όχι κύριων συντάξεων.

Οι Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς αύριο θα έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και Εργασίας Γ. Βρούτση, ενώ το Σάββατο θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό. Την Κυριακή θα επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης και να ξανανοίξει μετά το Γιούρογκρουπ της 14ης Οκτωβρίου, όταν αναμένεται να εγκριθεί δόση ύψους 1 δισ ευρώ.

Μετά από μία εβδομάδα νέων συνομιλιών κυβέρνησης και Τρόικας το συμπέρασμα είναι ότι το μοτίβο παραμένει ίδιο:  
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών καταγγέλλουν κακές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και βρίσκουν παντού κενά, η ελληνική πλευρά αμύνεται και προσπαθεί να αποφύγει τα χειρότερα - την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται και κανείς δεν αναλαμβάνει εμπράκτως την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη κάθοδο.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr