23 Σεπ 2013

Μεγάλη είδηση για την Κορινθία: Βγαίνει στο φως το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας - Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση και ξεκινούν οι εργασίες


Mεγάλη είδηση για την Κορινθία και μεγάλη στιγμή. Πριν απο λίγη ώρα εγκρίθηκε ομόφωνα απο το Περιφερειακό συμβούλιο η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργου Δέδε, για την  σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και του Δήμου Σικυωνίων....

  για την υλοποίηση του έργου «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας» προϋπολογισμού 200.000,00 €.

Οι εργασίες για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας θα ξεκινήσουν μέσα στο 2013. 
Η αποκάλυψη του ,η συντηρηση και προστασία του αποτελεί  πολύ σημαντικό γεγονός στο  πολιτιστικό γίγνεσθαι και θα αποσπάσει το παγκόσμιο επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον  αφού πρόκειται για το δεύτερο αρχαιότερο θέατρο στον Κόσμο.

Είναι μεγάλη στιγμή για τη Κορινθία και ίσως το μεγαλύτερο έργο και προσφορά  της θητείας  του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Δέδε στο νομό και του Π. Τατούλη ως περιφερειάρχη, μιας και γνωρίζουμε τις μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες του πρώτου,  όλο αυτό το διάστημα για να φτάσουμε στην εξέλιξη αυτή και φυσικά με  την συναίνεση του δεύτερου.


 
Δείτε το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης




Συνημμένο: Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης

ΕΡΓΟ: «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της
              Σικυώνας».


Στην Αθήνα σήμερα την ………………………… 2013, οι παρακάτω φορείς καλούμενοι στο εξής «Συμβαλλόμενοι»:

α) Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τη Γενική Γραμματέα, κ. Λίνα Μενδώνη, κάτοικο Αθηνών,
β)  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, νόμιμα εκπροσωπούμενη από τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, κάτοικο ……..…..……. (συμπληρώνεται από την Περιφέρεια) και
γ)   Ο Δήμος Σικυωνίων, νόμιμα εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο, κ. Σπύρο Σταματόπουλο, κάτοικο ……..…..……. (συμπληρώνεται από το Δήμο),

συνομολογούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα :


Προοίμιο

Μεταξύ των Συμβαλλομένων υπογράφεται η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση σύμφωνα με:

1) Τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 43 του Ν. 4049/2012 «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπιγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 35/Α/23-02-2012)
2) Τα οριζόμενα στις παρ. 1α και 5 του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Καλλικράτης)» (ΦΕΚ 87/Α/07-06-2010), όπως αντικαταστάθηκαν με τις παρ. 9 και 10 του άρθρου 8 του Ν. 4071/2012 «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ.»(ΦΕΚ 85/Α/11-04-2012)
3) Τις διατάξεις του Ν 3812/2009 «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 234/Α/28-12-2009)
4) Τις διατάξεις του Ν. 3028/2002  «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28-06-2002)

5) Τα οριζόμενα στο άρθρο 81 του Ν. 1958/1991  «Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών – Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 122/Α/05-08-1991),
6) Τα οριζόμενα στην παρ.6 περ.στ΄ του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 «Για την πολυθεσία και την καθιέρωση ανώτατου ορίου απολαβών στο δημόσιο τομέα καθώς και για το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 65/Α/31-05-1982).
7) Τις διατάξεις του Π.Δ. 118/2013 «Τροποποίηση του π.δ. 85/2012 (Α΄ 141) − Ίδρυση Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού....» (ΦΕΚ 152/Α/25-6-2013)
8) Την αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥ/ΔΟΕΠΥ/127853/19799/268 (ΦΕΚ 1781/Β/23-7-2013)  Υ.Α. «Μεταβίβαση του δικαιώματος υπογραφής «Με εντολή Υπουργού» στους Γενικό Γραμματέα, Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», άρθρο 1 παρ. 25»,
9) Τις διατάξεις του Π.Δ. 99/1992  «Μελέτη και εκτέλεση αρχαιολογικών εν γένει έργων» (ΦΕΚ 46/Α/23-03-1992)
10) Την υπ’ αριθ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ37/12191/5659/931/455/13-05-2013 Υπουργική Απόφαση για την «Έγκριση προγραμματισμού αρχαιολογικών εργασιών της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ στο αρχαίο Θέατρο Σικυώνος, Δήμου Σικυωνίων, ΠΕ Κορινθίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου».
11) Την υπ’ αριθ. ………… (συμπληρώνεται από την Περιφέρεια) απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση των όρων της παρούσας και τη χρηματοδότηση του εν θέματι έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
12) Την υπ’ αριθ. ………… απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (συμπληρώνεται από το Δήμο) για την έγκριση των όρων της παρούσας και τη χρηματοδότηση του εν θέματι έργου από το Δήμο Σικυωνίων.


Με την παρούσα Σύμβαση καθορίζεται το πλαίσιο συμφωνίας για την εκπόνηση και την εφαρμογή του εν θέματι προγράμματος έργων και προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησής του.

Άρθρο 1
Περιεχόμενο της Σύμβασης

Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση περιέχει τις διατάξεις και τις διαδικασίες που θα ισχύουν για την εκτέλεση του Προγράμματος και συγκεκριμένα:

•    Το προοίμιο και το περιεχόμενο της Σύμβασης (άρθρο 1).
•    Το περιεχόμενο και τους στόχους του Προγράμματος (άρθρο 2).
•    Το αντικείμενο της Σύμβασης (άρθρο 3).
•    Τη διάρκεια της Σύμβασης (άρθρο 4).
•    Τον φορέα εκτέλεσης του Προγράμματος (άρθρο 5).
•    Τους πόρους που θα διατεθούν και τον τρόπο χρηματοδότησης του Προγράμματος (άρθρο 6).
•    Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων (άρθρο 7).
•    Το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη χρήση του χώρου (άρθρο 8).
•    Το όργανο παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης και οι αρμοδιότητές του (άρθρο 9)
•    Τα προβλεπόμενα σε περίπτωση αντισυμβατικής συμπεριφοράς - ρήτρες (άρθρο 10)
•    Τις τροποποιήσεις της σύμβασης (άρθρο 11)
•    Τα όρια της Σύμβασης και τις Τελικές Διατάξεις (άρθρο 12).
¬

Άρθρο 2
Περιεχόμενο και στόχος του Προγράμματος

Το θέατρο της αρχαίας Σικυώνας έχει ανεγερθεί στις υπώρειες της ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, στο φυσικό κοίλο του λόφου, δυτικά της αρχαίας Αγοράς. Ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική σχεδίαση με τα λοιπά θέατρα του αρχαίου κόσμου, αποτελούμενο από: το κοίλον, την ορχήστρα και τη σκηνή. Το μνημείο χρονολογείται στα τέλη του 4ου / πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ. και ανακαινίστηκε τη ρωμαϊκή περίοδο, πιθανόν μετά το 146 π.Χ.
Το ανεσκαμμένο τμήμα του (σκηνικό οικοδόμημα, ορχήστρα και κοίλο) αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών μεταξύ των ετών 1886 και 1898, ενώ συμπληρωματικές ανασκαφικές εργασίες μεταξύ των οποίων και η αποκάλυψη τμήματος του κοίλου του, πραγματοποιήθηκαν από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία κατά τα έτη 1952 και 1984. Με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ., η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ πραγματοποίησε με αυτεπιστασία τα έτη 2006-2007 εργασίες αποκατάστασης της ανατολικής θολωτής διόδου του, ενώ υποστυλώθηκε προσωρινά και η δυτική θολωτή δίοδος. Η κατάσταση διατήρησης των ανασκαμμένων τμημάτων του είναι μέτρια. Σοβαρές φθορές παρατηρούνται ωστόσο στα εδώλια του κοίλου, το σκηνικό οικοδόμημα και τη δυτική δίοδο.
Στόχος του προγράμματος είναι η συνολική προστασία του αρχαίου θεάτρου, η διάσωσή του ως αρχαιολογικό τεκμήριο και ιστορική μαρτυρία, η αναχαίτιση περαιτέρω απώλειας του αυθεντικού υλικού, η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχικής ταυτότητας του μνημείου ως έργου αρχιτεκτονικής, η διαμόρφωση μιας πιστής, αναγνώσιμης εικόνας του, η αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του και τέλος η προετοιμασία του για την ασφαλή υποδοχή επισκεπτών και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
Α΄ Φάση (2013-2014):
Α1. Προκαταρκτικές εργασίες.
Α2. Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων προστασίας των ήδη αποκαλυφθέντων αρχαίων μελών.
Α3. Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης και Σχεδίου - Πλαισίου (master - plan), τα οποία θα υποβληθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Α4. Εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών συντήρησης και αποκατάστασης.
Β΄ Φάση (2015-2019): Δεν καλύπτεται από την παρούσα Προγραμματική Σύμβαση.

Άρθρο 3
Αντικείμενο της Σύμβασης

Το αντικείμενο των ως άνω ενοτήτων έχει ως εξής ανά ενότητα εργασίας του άρθρου 2 της παρούσης σύμβασης (περιλαμβάνει μόνο τις ενότητες της Α΄ Φάσης):

Α1. Προκαταρκτικές εργασίες:
-    γεωφυσική έρευνα,
-    αρχαιολογικοί καθαρισμοί και διερευνητικές τομές,
-    αναγνώριση και καταγραφή διάσπαρτου υλικού,
-    φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση με σύγχρονες μεθόδους, συμπεριλαμβανόμενης τοπογραφικής μελέτης*
-    βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα.
Α2. Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων προστασίας των ήδη αποκαλυφθέντων αρχαίων
       μελών.
Α3. Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης και Σχεδίου - Πλαισίου (master - plan), τα οποία
       θα υποβληθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α.:
-    καταγραφή, αξιολόγηση και ιεράρχηση των προβλημάτων που παρουσιάζει το μνημείο,
-    σύνταξη του συνολικού προγράμματος επεμβάσεων με τεχνική έκθεση, σχέδια και φωτογραφίες,
-    σύνταξη προδιαγραφών για τις μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης,
-    πρόγραμμα των λοιπών ερευνών που θα απαιτηθούν (γεωτεχνικές έρευνες, αναλύσεις δομικού υλικού και κονιαμάτων κλπ).
Α4.    Εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών συντήρησης και αποκατάστασης.

Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών απαιτείται η πρόσληψη ενός (1) Αρχιτέκτονα Μηχανικού ή ενός (1) Πολιτικού Μηχανικού, για διάστημα περίπου δεκαέξι (16) μηνών, καθώς και τριών (3) εργατοτεχνιτών και έξι (6) εργατών για διάστημα περίπου εννέα (9) μηνών.

Η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει από την ΛΖ΄ Ε.Π.Κ.Α. κατά τις κείμενες διατάξεις.  Η χρονική διάρκεια της εργασίας δε θα υπερβεί τους 16 μήνες.
*Αναθέσεις απαιτούμενων μελετών: 
-    ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ που θα περιλαμβάνει: τριγωνισμό, πολυγωνομετρικό δίκτυο, αποτύπωση με γεωδαιτικό σταθμό αριθμού σημείων για την απόδοση των τομών του ανασκαφικού χώρου και των αποκεκαλυμμένων λεπτομερειών του μνημείου, τρισδιάστατη απεικόνιση του θεάτρου, ανάπτυξη συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) με σκοπό την ανάλυση και παρουσίαση – οπτικοποίηση γεωγραφικά συσχετισμένων πληροφοριών για τα μέρη του μνημείου.
Τρόπος εκτέλεσης: απευθείας ανάθεση.
Ως χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσής της ορίζεται ως 16 μήνες μετά την υπογραφή της παρούσας προγραμματικής 
Η δαπάνη της τοπογραφικής μελέτης υπολογίζεται στο ποσό των 15.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Η συνολική δαπάνη όλων των παραπάνω εργασιών θα ανέλθει στο ποσό των 200.000 ευρώ.
Η αναλυτική κατανομή του ανωτέρου ποσού με την αντίστοιχη συμμετοχή των συμβαλλόμενων φορέων (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Σικυωνίων) θα κατανεμηθεί με αναλυτικό και εξειδικευμένο κατά εργασία σχέδιο της ΛΖ’ ΕΠΚΑ το οποίο και θα αποτελέσει αναπόσπαστο παράρτημα της παρούσης σύμβασης.


Άρθρο 4
Ισχύς της Προγραμματικής Σύμβασης

Η διάρκεια της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι δεκαέξι (16) μήνες. Ως χρόνος έναρξης θεωρείται η ημερομηνία υπογραφής της παρούσης, ενώ η διάρκεια της μπορεί να παραταθεί με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων μελών.


Άρθρο 5
Φορέας υλοποίησης του αντικειμένου της Σύμβασης

Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος θα είναι η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, ενώ επικεφαλής του προαναφερθέντος Προγράμματος ορίζεται ο Προϊστάμενος της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Κίσσας, αρχαιολόγος.

Η εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με αυτεπιστασία και απολογιστικά από την ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.


Άρθρο 6
Προϋπολογισμός, πόροι και τρόπος χρηματοδότησης τον Προγράμματος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος, ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτείται:
Α. Από τον  προϋπολογισμό του Δήμου Σικυωνίων (Πρόγραμμα …… ; ) (συμπληρώνεται από το Δήμο). Η  δαπάνη του έργου που χρηματοδοτείται από το Δήμο ανέρχεται στο ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 €) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και θα βαρύνει τον Φορέα χρηματοδότησης στον κωδικό Κ.Α.Ε. ……. ; (συμπληρώνεται από το Δήμο).
Β.  Από τον  προϋπολογισμό  της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας  (Πρόγραμμα …… ; )  (συμπληρώνεται από την Περιφέρεια). Η  δαπάνη του έργου που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ανέρχεται στο ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 €) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και θα βαρύνει τον Φορέα χρηματοδότησης στον κωδικό Κ.Α.Ε. ……. ; (συμπληρώνεται από την Περιφέρεια).
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλες οι επιμέρους δαπάνες προκειμένου να εκτελεστεί η παρούσα σύμβαση. Η διάθεση της πίστωσης θα γίνεται είτε από το Δήμο Σικυωνίων, είτε από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη ΛΖ΄ ΕΠΚΑ. Η πληρωμή θα γίνεται στο τέλος κάθε μήνα, με βάση το πρόγραμμα των εκτελεσθεισών εργασιών είτε από τον Δήμο Σικυωνίων, είτε από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη ΛΖ΄ Ε.Π.Κ.Α., μετά την υποβολή των σχετικών παραστατικών. Η διαχείριση των πιστώσεων θα γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ρητά συμφωνείται ότι για την εκτέλεση ή πραγμάτωση του αντικειμένου της παρούσας Σύμβασης, ουδεμία επιβάρυνση ή δαπάνη έναντι των συμβαλλομένων ή και τρίτων θα προκαλείται σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το κόστος ανάληψης της οποιασδήποτε υποχρέωσης του Υπουργείου θα καλυφθεί από  τον προϋπολογισμό της παρούσας.

Άρθρο 7
Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων

Η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ του ΥΠ.ΠΟ.Α. αναλαμβάνει την εκτέλεση του Προγράμματος σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον νόμο, στη σύμβαση και στις εγκεκριμένες μελέτες του έργου ή τυχόν συμπληρωματικές που θα απαιτηθούν κατά την εξέλιξη των εργασιών.
Στο τέλος του έργου υποχρεούται να υποβάλει απολογισμό, ο οποίος θα συνταχθεί από τον Προϊστάμενο της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, κο Κωνσταντίνο Κίσσα, αρχαιολόγο και την ομάδα των συνεργατών του.
Ο Δήμος Σικυωνίων και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τακτικά το Πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα ειδικότερα προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο.
Στο χώρο του έργου θα τοποθετηθεί πινακίδα όπου θα αναφέρονται οι δύο χρηματοδότες. Επίσης θα γίνεται σχετική καταχώρηση στα έντυπα που τυχόν εκδοθούν.


Άρθρο 8
Ιδιοκτησιακό καθεστώς - Χρήση Χώρου

Ο χώρος, στον οποίο θα εκτελεστεί το έργο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠ.ΠΟ.Α.) και είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ04/10924/503/12-3-1990 Υπουργική Απόφαση - ΦΕΚ 256/Β/10-04-1990).


Άρθρο 9
Όργανο παρακολούθησης της προγραμματικής Σύμβασης και αρμοδιότητές του.

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της σύμβασης αυτής ορίζεται Κοινή Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Συμβαλλομένων (με τους νόμιμους αναπληρωτές τους), ως ακολούθως:
1. Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:
α)  ο Προϊστάμενος της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Κίσσας, αρχαιολόγος, αναπληρούμενος από τον κ. Βασίλειο Παπαθανασίου, αρχαιολόγο της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ.
2. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου:
α) ο/η κ. ……, ο/η οποίος/α θα εκτελεί χρέη Προέδρου, αναπληρούμενος/η από τον/την…..., (συμπληρώνονται από την Περιφέρεια).
3. Από το Δήμο Σικυωνίων:
α)  ο/η κ. ……, αναπληρούμενος/η από τον/την…...,

Ο καθένας από τους συμβαλλομένους διατηρεί το δικαίωμα να αντικαταστήσει οποτεδήποτε τον εκπρόσωπό του στην Επιτροπή.
Η Κοινή Επιτροπή παρακολουθεί την εκτέλεση του προγράμματος, την τήρηση των όρων της Σύμβασης, και επιλύει κάθε διαφωνία σχετικά με την ερμηνεία ή τον τρόπο εφαρμογής της Προγραμματικής Σύμβασης που τυχόν θα προκύψει μεταξύ των συμβαλλομένων και δεν ορίζεται ρητώς στην παρούσα.
Η Κοινή Επιτροπή καθορίζει προτεραιότητες, το πρόγραμμα των ενεργειών και τον τρόπο υλοποίησής τους, αποφασίζει τις ενέργειες εκείνες που είναι απαραίτητες για την καλύτερη εκτέλεση της Προγραμματικής Σύμβασης και την υλοποίηση των στόχων της, όπως αυτοί περιγράφονται στα άρθρα 2 και 3 της παρούσας Σύμβασης.
Η λειτουργία της Κοινής Επιτροπής καθορίζεται στο επισυναπτόμενο στην παρούσα Σύμβαση Παράρτημα Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Άρθρο 10
Αντισυμβατική συμπεριφορά – ρήτρες

Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους αυτής της σύμβασης, που θεωρούνται όλοι ουσιώδεις από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη, παρέχει στο άλλο το δικαίωμα να αξιώσει αποκατάσταση των αντισυμβατικών ενεργειών σε εύλογο χρόνο. Σε περίπτωση αρνήσεως, αδυναμίας ή αμέλειας προς αποκατάσταση από της πλευράς του ενός μέρους, ο αντισυμβαλλόμενος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αξιώνοντας κάθε θετική ή αποθετική ζημιά.

Τυχόν διαφωνίες ή διαφορές μεταξύ των συμβαλλομένων για την ερμηνεία και την εφαρμογή των όρων της παρούσας θα υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δικαστηρίων της Κορινθίας.

Άρθρο 11
Τροποποιήσεις της σύμβασης

Με απόφαση των αρμοδίων οργάνων του εκάστοτε φορέα των συμβαλλομένων μερών, η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση μπορεί να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται ως προς το αντικείμενο, τους πόρους, το χρονοδιάγραμμα και λοιπούς όρους της σύμβασης καθώς επίσης και να παρατείνεται η διάρκεια της.

Άρθρο 12
Όρια της Σύμβασης και Τελικές Διατάξεις

Η μη άσκηση δικαιωμάτων ή η παράλειψη υποχρεώσεων από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος ή η ανοχή καταστάσεων αντίθετων προς την παρούσα Προγραμματική Πολιτισμική Σύμβαση ή η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που προβλέπει η Σύμβαση αυτή, από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παραίτηση των συμβαλλομένων μερών από δικαιώματα ή απαλλαγή από τις υποχρεώσεις τους ή αναγνώριση δικαιωμάτων στα συμβαλλόμενα μέρη που δεν αναγνωρίζονται από την Προγραμματική αυτή Σύμβαση.
Οι Συμβαλλόμενοι αναγνωρίζουν την καθοριστική συμβολή της κίνησης πολιτών «Διάζωμα», τόσο στην αναζήτηση των πόρων και στην υποστήριξη των έργων αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας, όσο και στη διαδικασία προώθησης του παρόντος προγραμματικού κειμένου. 
Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος φορέας λειτουργίας του χώρου θα είναι η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και αποδέχτηκαν οι συμβαλλόμενοι και προς απόδειξη τους συντάχθηκε το παρόν και υπογράφηκε σε έξι πρωτότυπα και έλαβε κάθε συμβαλλόμενο μέρος από δύο.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ



Για το Υπουργείο Πολιτισμού
& Αθλητισμού.     Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

   
   
     Η Γενική Γραμματέας     Ο Περιφερειάρχης
   
   
   
   
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
    ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
   
Για τον Δήμο Σικυωνίων
   
Ο Δήμαρχος
   
   
   
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ


















           
                                   ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι : Kανονισμός Λειτουργίας Κοινής Επιτροπής  
                                                             παρακολούθησης του έργου.


1.    H Kοινή Επιτροπή συγκαλείται με πρόσκληση του προέδρου της. Στην πρόσκληση γράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ειδοποιούνται τα μέλη τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλισης της Κοινής Επιτροπής με τον προσφορότερο τρόπο. Έγκαιρα επίσης αποστέλλεται, με ευθύνη του προέδρου, κάθε αναγκαίο πληροφοριακό υλικό το οποίο αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο θέματα και εισάγονται προς συζήτηση, εφόσον το ζητήσει εγγράφως ο εκπρόσωπος έστω και ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη. Επίσης είναι υποχρεωτική η σύγκλιση της Κοινής Επιτροπής εφόσον το ζητήσουν εγγράφως από τον πρόεδρο δύο από τα συμβαλλόμενα μέρη, εντός δεκαπέντε ημερών.
2.  Ο πρόεδρος μπορεί να αναθέσει σε μέλος ή μέλη της Κοινής Επιτροπής την ειδικότερη μελέτη και εισήγηση θέματος της ημερήσιας διάταξης. Μπορεί επίσης να καλεί στις συνεδριάσεις οποιονδήποτε κρίνει σκόπιμο για την παροχή πληροφοριών ή απόψεων σχετικά με τα συζητούμενα θέματα.
3. Η Κοινή Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία με παρόντα τρία μέλη. Μπορεί επίσης με έγγραφη εξουσιοδότηση ένα μέλος της Κοινής Επιτροπής να εκπροσωπεί ένα μόνο από τα απόντα μέλη της.
4. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι τρία. Οι αποφάσεις της Κοινής Επιτροπής διατυπώνονται σε πρακτικά, που υπογράφονται από όλα τα μέλη και τον γραμματέα της Κοινής Επιτροπής.
5. Η Κοινή Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά κάθε δύο μήνες. Η Κοινή Επιτροπή μπορεί να συνεδριάσει και έκτακτα, όταν προκύψει θέμα, σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος Παραρτήματος. Η Κοινή Επιτροπή συνεδριάζει στην Κόρινθο, ή εφόσον συμφωνήσουν τα μέλη, μπορεί να συνεδριάσει σε άλλο σημείο εντός ή εκτός του Νομού Κορινθίας.
6. Η Κοινή Επιτροπή σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά άλλο συλλογικό όργανο, το οποίο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι απαραίτητο να γνωμοδοτήσει.
7. Περισσότερες λεπτομέρειες για την λειτουργία της Κοινής Επιτροπής μπορεί να καθοριστούν με απόφαση της Κοινής Επιτροπής.