21 Ιουλ 2013

Σαμαράς και Λιού περί «ανέμων και υδάτων»


Τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, υποδέχτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την Κυριακή το μεσημέρι. 
Συζητήσαμε για την «οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας» δήλωσε ο Σαμαράς, ενώ ο Λιού ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για
 
 την ανάκαμψη, αλλά δουλεύει σκληρά». 
 
Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους». «Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε «τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια». «Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Δουλεύεται σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός θα γευματίσει με τον Τζακ Λιού στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, παρόντων του υπουργού αναπληρωτή και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Μαυραγάνη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως ο Τζακ Λιού «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι». Σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο Bloomberg, ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», η ελληνική πλευρά υποστήριξε, πως μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο, ότι «έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα, της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016. Παράλληλα, ο κ. Λιου ανέφερε, πως πρέπει να υπάρχει σωστός συνδυασμός μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επεσήμανε πως το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από μισθούς και συντάξεις.

«Ό,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο 'succes story', δεν μπορεί να καλύψει την σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1.5 εκατομμύριο άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος», τονίζει η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τζακ Λιου. 

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι αντί για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, «προσφέρει μαζικές απολύσεις και… επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορεία, ως τελευταία γραμμή άμυνας». «Μια γραμμή άμυνας που όμως έχει μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό, σε γραμμή ήττας, που την πληρώνουν ακριβά μισθωτοί και συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι θυσιάζονται στο βωμό της ιδεοληψίας του πρωτογενούς πλεονάσματος των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα», κατέληξε.

Το ΚΚΕ αναφέρει, πως η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι στήριξη στην «αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».«Μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, ένας ακόμη εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, αποδεικνύοντας ότι είτε με το μοντέλο διαχείρισης Μέρκελ, είτε με το μοντέλο Ομπάμα, το οποίο θαυμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή», τονίζει το ΚΚΕ.

«Tο ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα προτιμήσει περισσότερο η ελληνική αστική τάξη είναι για το λαό αδιάφορο, αφού αυτός σε κάθε περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με εμπλοκή της Ελλάδας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις», προσθέτει.

«Στους επισκέπτες εκπροσώπους των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών η κυβέρνηση, αντί να παρουσιάζει μια μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Αλλαγές που θα συνδέσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση με την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αποδώσουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσουν δίκτυ κοινωνικής υποστήριξης για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», προσθέτει και συνεχίζει: «Μια τέτοια στάση αξιοποιεί την παραδοχή των λαθών που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι εταίροι, κόβει το δρόμο για νέα επιβαρυντικά μέτρα και επανατοποθετεί την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης».