21 Ιουλ 2013

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Το 1ο Ελληνικό Σχολείο που επισκέπτεται το Εργοστάσιο Αεροπλάνων της AIRBUS στην Τουλούζη της ΓΑΛΛΙΑΣ


Με αφορμή το γεγονός της Ανακήρυξης της πρώτης Ελληνικής αποικίας επί Γαλλικού εδάφους – της ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ -  ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013, το σχολείο μας υλοποίησε ένα πολυδιάστατο Πολιτιστικό Πρόγραμμα με χαρακτήρα , όχι μόνον   ιστορικό...
 
 αρχαιολογικό, πολιτιστικό, αλλά και επιστημονικό  και με όλη τη σημασία της λέξεως εκπαιδευτικό. 

 
 Το εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων της AIRBUS με ξενάγηση και ενημέρωση στα αγγλικά μέσα στο χώρο κατασκευής  του μεγαλύτερου σήμερα επιβατικού αεροσκάφους στο κόσμο, του Γίγαντα των αιθέρων, όπως το αποκαλούν,  AIRBUS Α–Α380,   όπου   τη στιγμή  της επίσκεψής μας εκτελούνταν παραγγελίες 2 τέτοιων αεροσκαφών. Η ενημέρωση γινόταν με χρήση ηλεκτρονικών μέσων αλλά και συζητώντας   και έτσι με αυτό τον τρόπο δινόταν μια θαυμάσια ευκαιρία στους μαθητές μας να εξασκήσουν τα αγγλικά τους, αφού υπέβαλλαν εύστοχες ερωτήσεις στον Άγγλο ξεναγό. Το απόγευμα βρέθηκε κοντά μας για επικοινωνία, καφέ και βόλτα στις πλατείες και στα ποτάμια της πανέμορφης Τουλούζης,  ο Έλληνας Διευθυντής εκπ/σης της AIRBUS  και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού της ατράκτου του AIRBUS –Α380 και AIRBUS –Α350, κ. Αντύπας Γεράσιμος.
Από το καταπληκτικό τώρα CITY SPACE –ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Της ΤΟΥΛΟΥΖΗΣ, όπου και εδώ η ξενάγηση και ενημέρωση έγινε από δυο ξεναγούς στην αγγλική γλώσσα, οι μαθητές μας πήραν μια γεύση από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο της Τουλούζης, τον Ευρωπαϊκό Πύραυλο ARRIAN (Αριάδνη), τον Ρώσικο Διαστημικό σταθμό MIR όπου εισήλθαν στο εσωτερικό του, παρακολούθησαν απλές αλλά και τρισδιάστατες προβολές με εκτοξεύσεις Πυραύλων και την σχετική προετοιμασία των αστροναυτών ( με ειδικά γυαλιά και ασύρματους ατομικούς μεταφραστές), Μετεωρολογικούς σταθμούς, Πλανητάρια και Δορυφόρους και στο τέλος γευμάτισαν στα εστιατόρια του SPACE  CENTER  ή  CITE DE L’  ESPACE  ή  CITY SPACE



 Άλλο σημαντικό γεγονός υπήρξε η επίσκεψη στο ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Ζακ Υβ Κουστώ, τεράστιοι σκελετοί από θαλάσσια κήτη, και ένα καταπληκτικό ΕΝΥΔΡΕΙΟ – πιθανόν το ωραιότερο της Ευρώπης – με πάνω από 6200 είδη ψαριών, καρχαριών και κοραλλιογενών υφάλων.
Το επίσης σημαντικότατο γεγονός που αποτελούσε και τον πυρήνα του Πολιτιστικού μας Προγράμματος ήταν η επίσκεψη στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, την ΜΑΣΣΑΛΙΑ.  Εκεί κοντά στα αγάλματα του Πυθέα και του Ευθυμένη αλλά και στην πλάκα στο παλιό λιμάνι που δηλώνει την ίδρυση της Μασσαλίας από τους Φωκαείς, υποδέχθηκαν το σχολείο μας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία κ. Γαιτανίδης Νικόλαος, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Μασσαλία,  Λιμενάρχης κ. Παπαλεονάρδος Δημοσθένης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μασσαλίας και Δημοσιογράφος κ. Σταυρινού Γιάννης.
 Ευχές, συζητήσεις, σημαίες Ελληνικές, Γαλλικές, Κυπριακές, αλλά και πανό που δήλωναν την ενεργό συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά και τις τιμές που αποδίδει η Μητέρα – Μητροπολιτική Ελλάδα στην Θυγατέρα Μασσαλία, δώρα εκ μέρους των μαθητών μας, και ξενάγηση στην πόλη της Μασσαλίας με την συνοδεία στο λεωφορείο μας του Ναυτιλιακού Ακολούθου της Ελλάδας  και του Προέδρου της Κυπριακής Κοινότητας.  


Εντύπωση ακόμη, στο πλούσιο από κάθε άποψη εκπαιδευτικό μας ταξίδι, έκαναν στους μαθητές μας το ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ, με τα παλάτια του, τα κότερα και τις μαρίνες του, το καζίνο και τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία,  οι δρόμοι που διεξάγεται το Γκραν Πρι του Μονακό αλλά και τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, η Πανέμορφη ΝΙΚΑΙΑ, και οι θρυλικές ΚΑΝΝΕΣ με επίσκεψη στο χώρο όπου λαμβάνει χώρα το πασίγνωστο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.
  Και ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι παραπάνω πόλεις (Μασσαλία – Marseille, Μόνοικον – Monaco, Νίκαια Nice)μαζί με την Αντίπολη – Antibes , την Αγάθη- Agde, και το Σαιν Τροπέ-Saint Tropez είναι αποικίες των Αρχαίων Ελλήνων δηλ. των Φωκαέων της Μικράς Ασίας.

Το Πρόγραμμα «ΜΑΣΣΑΛΙΑ 2013»  ήταν μια γιγαντιαία επιχείρηση,  με πολλούς προορισμούς, πολλά χιλιόμετρα, πολλές εμπειρίες, και πάμπολλες φυσικές ομορφιές, αφού διασχίσαμε όλη την Κυανή Ακτή, την Γαλλική Ριβιέρα και φθάσαμε σχεδόν μέχρι την Ισπανία, τα Πυρηναία Όρη και την Ανδόρα. Στην διοργάνωση είχαμε τη συμπαράσταση 14 Ελλήνων που διαμένουν στις Γαλλικές πόλεις που επισκεφθήκαμε(κάποιους είδαμε κάποιους όχι), αλλά και διάφορων εταιρειών,  που εξασφάλισαν για τα 57 άτομα της ομάδας μας, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα άνετο και ευχάριστο ταξίδι, όπως εμφιαλωμένα νερά, για όλη τη διάρκεια του επταήμερου ταξιδιού,  χυμούς, μεγάλη ποικιλία από γλυκά και αλμυρά μπισκότα , πατατάκια, κρουασάν, καθώς και δώρα που προσφέρθηκαν στους ανθρώπους που μας βοήθησαν,  όπως κρασιά, φιάλες λαδιού,  ούζα, σταφίδες, γκραβούρες, καρτ ποστάλ,    αφίσες με κορινθιακά τοπία, βιβλία με τους  αρχαιολογικούς Θησαυρούς της Κορινθίας αλλά και DVD με τις ομορφιές της Κορινθίας, κάποια ασημένια κορινθιακά νομίσματα σε κασετίνες, κ.α.



    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ   
Τέλος νιώθουμε την ανάγκη να συγχαρούμε τους 50 μαθητές του Προγράμματος για την άψογη συμπεριφορά τους αλλά και να ευχαριστήσουμε την ΑΝΕΚSUPERFAST για την κατ’ επανάληψη και πολλαπλή συμπαράστασή της, τους 5 Έλληνες επιστήμονες της AIRBUS και ιδιαιτέρως τον κ. Ντάσσιο Γρηγόριο (Διευθυντής Πωλήσεων της AIRBUS για την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία), τον κ. Αντύπα Γεράσιμο(Διευθυντή εκπαίδευσης και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σχεδιασμού της Ατράκτου του AIRBUS – Α380 και AIRBUS – Α350)  την Ελληνική Πρεσβεία μας στο Παρίσι, το Ελληνικό Γενικό Προξενείο μας στην Μασσαλία και προσωπικά τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας  κ. Γαιτανίδη Νικόλαο, τον Ναυτιλιακό Ακόλουθο της Ελλάδας στη Μασσαλία, Λιμενάρχη,   κ. Παπαλεονάρδο Δημοσθένη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Μασσαλίας και Δημοσιογράφο κ. Σταυρινού Γιάννη, τον Ελληνορθόδοξο ιερέα της Νίκαιας-Μονακό π. Μιχαήλ Σεληνιωτάκη, τους  Έλληνες ξεναγούς μας στη Νίκαια και Μασσαλία, Γιάννη και Αλέξανδρο,  για την ολοπρόθυμη και δωρεάν ξενάγηση του σχολείου μας, την ΑΝΕΚSUPERFAST για την πολλαπλή και ολοπρόθυμη συμπαράστασή της,  τα Μεταλλικά Νερά «ΥΔΡΙΑ» - Μεζίνης, την Paper Graph – Λουτράκι για την προσφορά του σχετικού με την Μασσαλία πανό, αλλά και γενικά ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» σε όλους τους συμπαραστάτες μας στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. που μας παρείχαν δώρα για τους Έλληνες της Γαλλίας  και διάφορα προϊόντα για τους μαθητές μας που κάλυψαν ανάγκες τους,  για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Παρασκευόπουλος Κων/νος(Υποδιευθυντής - Φιλόλογος) – Παντελέων Γρηγόριος(Μουσικός)
Παραδείση Δήμητρα(Γαλλικών) – Ρουμελιώτης Χρήστος(Θεολόγος)