21 Ιουλ 2013

Και ξαφνικά η «Μεγάλη Ιδέα» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι και πάλι εδώ !


Με μια αναφορά τιμητική στη δράση και το έργο ζωής της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος (που είχε λησμονήσει να μνημονεύσει την αξέχαστη προσωπικότητα μεταξύ των σημαντικών υπουργών που πέρασαν από την Μπουμπουλίνας, και...
 
 προκάλεσε αντιδράσεις) ανακοίνωσε χθες πως αρχίζει μια επιχείρηση εξωστρέφειας και πολιτιστικής διπλωματίας με επίκεντρο την επιστροφή των Γλυπτών.
Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ο υπουργός φεύγει για το Παρίσι όπου θα συναντήσει την Γαλλίδα ομόλογό του Ορελί Φιλιπετί (οι τελευταίες αναφορές της στην Ελλάδα αφορούσαν την αποδοκιμασία για το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ) αλλά κυρίως με την γενική γραμματέα της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα όπου πέρα από θέματα συμβάσεων που αφορούν και την χώρα μας, ο υπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει ξανά το θέμα των Γλυπτών. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί και με τον Ζακ Λανγκ, μια συνάντηση που για τον νέο υπουργό φέρεται να έχει πολλαπλούς συμβολισμούς, αφού υπήρξε στενός φίλος της Μελίνας Μερκούρη, υποστηρικτής του παθιασμένου αιτήματός του, ενώ έχει ήδη μια γνωριμία με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο από την εποχή που ήταν δημοσιογράφος. Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η επαφή του με τις δεκάδες ανά την γη οργανώσεις που υποστηρίζουν το θέμα της επιστροφής, με στόχο να βρεθεί συγκεκριμένος τρόπος καταρχήν ηθικής τους αναγνώρισης. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει συνομιλήσει σχετικά με το θέμα με τους κυρίους Παντερμανλή (διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης) και Δεληβοριά (διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη) που έχουν πολλές φορές χειριστεί τις επαφές για το συγκεκριμένο θέμα.
Η σημαία, λοιπόν της νέας πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού υψώθηκε, είναι η γνωστή της «χαμένης πατρίδας» του ελληνικού πολιτισμού: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ενας επιπλέον λόγος που προκαλεί εύλογα ερωτήματα  για την παραλειψή του να αναφερθεί στη Μελίνα Μερκούρη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου τα εύσημα πήγαν μόνο σε Βενιζέλο, Καραμανλή και βεβαίως Σαμαρά.