2 Ιουν 2013

Αλ. Τσίπρας στη Μαδρίτη: Βρισκόμαστε υπό την πίεση της δικτατορίας των αγορών


Σήμερα τυπικά υπάρχει δημοκρατία, ωστόσο, οι λαοί μας βρίσκονται κάτω από την ασφυκτική πίεση μιας ιδιότυπης δικτατορίας των αγορών, ανέφερε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωμένη Αριστερά στη Μαδρίτη. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη, να εκδηλωθεί...

 από τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ένα μεγάλο κίνημα αφύπνισης των συνειδήσεων.

Με συχνές αναφορές στις κοινές εμπειρίες των λαών της Ελλάδας και της Ισπανίας όπως τα δικτατορικά καθεστώτα και η οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, ότι σήμερα τυπικά υπάρχει δημοκρατία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι λαοί μας βρίσκονται κάτω από την ασφυκτική πίεση της δικτατορίας των αγορών, μιας ιδιότυπης δικτατορίας που καταστέλλει βίαια τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

«Η χώρα μου βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Σε μια κρίση που τα αποτελέσματά της είναι παρόμοια και οι επιπτώσεις της είναι παρόμοιες με αυτές που έζησε ο λαός μας στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και αιτία είναι η λιτότητα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο ισπανικό κοινό.

Η  Ελλάδα, «η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σήμερα μετατρέπεται στον τόπο που η Δημοκρατία στραγγαλίζεται. Είναι η χώρα (και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι για αυτό) όπου βλέπουμε την εξάπλωση των νεοναζί, μιας οργάνωσης που επιδίδεται σε δολοφονικές επιθέσεις στις γειτονιές, ενάντια σε όσους έχουν άλλο χρώμα ή άλλες απόψεις, και βρίσκεται μέσα στη Βουλή και αυξάνει τη δύναμή της.

Είναι η χώρα, που το κοινοβούλιο έπαψε πια να λειτουργεί, διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εξωθεσμικούς κύκλους, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η τρόικα, και δίνει εντολές στον πρωθυπουργό. Είναι η χώρα, όπου επιχειρείται ένα πείραμα κατάλυσης της δημοκρατίας μέσα από την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, με πολιτικές επιστρατεύσεις, ακόμα και στην απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.