10 Ιουν 2013

Πράσινη «υπερταχεία» προς τον τίτλο


Του Ηλία Δρυμώνα
Με την ίδια συνταγή, όσον αφορά στο αμυντικό κομμάτι του (51 οι πόντοι του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, 52 στο ΟΑΚΑ...), αλλά και με καινούργια καθοριστικά «πιόνια» στη σκακιέρα του, όπως τον Ραμέλ Κάρι, ο Παναθηναϊκός «έγραψε» γρήγορα τη δεύτερη νίκη του στη σειρά των φετινών τελικών της Α1, και απέχει μία νίκη από την...


 πιό θεαματική κατάκτηση τίτλου στα χρονικά του επαγγελματικού μπάσκετ. 
Με σερί 17-4, στην τρίτη περίοδο, οι πράσινοι «σκόρπισαν» τους ερυθρόλευκους, που πέτυχαν μόλις 13 πόντους στα τελευταία 17 λεπτά. Βαριές κουβέντες του Δ. Γιαννακόπουλου σε βάρος του διαιτητή Φούφη.

Πριν 20 χρόνια, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εμφανίστηκε μία...κακόγουστη γαλλική ομάδα, ονόματι Λιμόζ, και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, παίζοντας μόνο άμυνα, στα 80 λεπτά εκείνου του φάϊναλ φορ: 52 πόντους δέχτηκε από τη Ρεάλ, στον ημιτελικό, 55 από τη Μπενετόν Τρεβίζο, στον τελικό. Το ισπανικό κοινό δυσφόρησε, το ιταλικό ακόμα περισσότερο, ο δε ελληνικός Τύπος αγανάκτησε, χαρακτηρίζοντας εκείνη την ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ως τον "καταστροφέα" του μπάσκετ!
 

Κάτι ανάλογο κάνει τώρα ο Παναθηναϊκός, προσπαθώντας να πάρει πίσω τα σκήπτρα του ελληνικού πρωταθλήματος. Χωρίς να κινδυνεύει να κακοχαρακτηριστεί, από ΜΜΕ και φιλάθλους, έχει περάσει θηλιά στο λαιμό του Ολυμπιακού, και τον πνίγει, μέρα με τη μέρα! Η ομάδα που θαύμασε όλη η Ευρώπη στον πρόσφατο τελικό του Λονδίνου, σκοράροντας 100 πόντους στη Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε να πετύχει συνολικά 103 πόντους σε δύο βραδιές με τον "αιώνιο"αντίπαλό της...
 

Ετσι που το πάνε, οι πράσινοι, είναι ικανοί να "σκουπίσουν" τη σειρά με δύο εκτός έδρας νίκες, να'χουν ποσοστά ευστοχίας που να παραπέμπουν σε δεύτερους κι αυτοί να'χουν βγει πρωταθλητές! Κι άμα τύχει να αμφισβητήσει κανείς τους αριθμούς τους, θα βγει πάλι μπροστά ο Αργύρης Πεδουλάκης, για να τους θυμίσει, ότι... "με αυτά τα υλικά που μου δόθηκαν, αυτό ήταν μακράν το καλύτερο αποτέλεσμα! Δώστε μου χρήματα, να σας βρω και καλύτερους σκόρερ".

Προς το παρόν, μοιάζει να δημιούργησε (γιατί δεν τη βρήκε έτοιμη, να'μαστε δίκαιοι...) την καλύτερη αμυντική δεκάδα της εποχής. Κι απέναντι στους δέκα "καμικάζι" του Αργύρη, ο Ολυμπιακός δείχνει εμφανώς πελαγωμένος. Απόδειξη ότι ενώ δεν έκανε πάλι κακό πρώτο ημίχρονο, όπως στο ΣΕΦ (τότε αρνητικό ρεκόρ χρονιάς, με 22 πόντους, τώρα 31), έκανε χείριστο δεύτερο, με ακόμα μικρότερη συγκομιδή: 21 πόντοι, όλοι κι όλοι! Και μας έλεγαν, ότι πάλι τα ίδια, δε γίνεται να συμβούν...
Τόσο έχει πιεστεί η ομάδα του Μπαρτζώκα από την πράσινη "τανάλια", που πάλι έχασε τα συγκαλά της, όταν το ταμπλό έγραψε ανατροπή του σκορ (από 19-27 στο 15', 29-31 στο ημίχρονο, και 35-39 στο 23', το σκορ έγινε 45-43 στο 27.30'), με αποτέλεσμα να πάρει τον κατήφορο. Κι όταν εφτασε η σειρά του Παναθηναϊκού να "μπουκώσει" (δέκα πόντοι στο τελευταίο δεκάλεπτο), Ολυμπιακός δεν υπήρχε στο παρκέ, για ν'αρπάξει την ευκαιρία, και να διασωθεί.

Με τον Ούκιτς και τον Μπράμο να κρατούν τα μπόσικα στο καλό διάστημα του Ολυμπιακού, ήρθαν ο Γκιστ και ο Κάρι να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή, στο δεύτερο ημίχρονο. Ο πρώτος έκοβε ή τρόμαζε ουκ ολίγες φορές τους ψηλούς αντιπάλους του, ενώ έδωσε νόημα και στο ρίσκο του Πεδουλάκη, να τον βάλει να μαρκάρει τον Σπανούλη. Ο δε Κάρι, το "λαχείο" του τελευταίου μήνα, έμοιαζε με... Διαμαντίδη, όταν ο προπονητής του τον έβαλε στη θέση του αρχηγού, για να προσφέρει πόντους, ριμπάουντ, και ηρεμία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.
Από την ώρα που Γκιστ και Κάρι "έκτισαν" το μεγάλο σερί της τρίτης περιόδου (52-43 στο 29'), δε χρειάστηκε παρά να προστεθεί στην παρέα ο Διαμαντίδης, για να σιγουρέψει την κατάσταση. Ετσι κι αλλιώς, ο Ολυμπιακός είχε χάσει τελείως το δικό του ειρμό, κι απέμενε να διαμαρτύρεται για κάποια διαιτητικά σφάλματα που τον βύθισαν, είναι η αλήθεια, ακόμα περισσότερο στην απελπισία του.

"Οι παίκτες μου ισχυρίζονται, ότι το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις και τους δημιουργείται εκνευρισμός, που εγώ δεν έχω καταφέρει να αντιμετωπίσω", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Μπαρτζώκα σε βάρος των διαιτητών, προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε όλα τ'άλλα δε μέτρησε εκπρόθεσμο καλάθι του Χάϊνς, κι αντί η διαφορά να πέσει τότε στους 3 πόντους, πήγε στους 8"!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (12/21 βολές, 9/25 δίποντα, 11/27 τρίποντα, 27-12 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 17 λάθη, 21 φάουλ): Ούκιτς 17(4), Σχορτσανίτης 2, Μπράμος 9(3), Κάρι 8, Ματσιούλις 2, Λάσμε 7, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10(2), Γκιστ 5(1), Γκουίν 3(1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (11/18 βολές, 13/35 δίποντα, 5/26 τρίποντα, 23-16 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 13 λάθη, 24 φάουλ): Χάϊνς 8, Λο 3, Αντιτς 7, Σπανούλης 12(2), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι, Σλούκας 2, Πάουελ, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 6(1), Παπανικολάου 4, Κατσίβελης 8(2).