29 Απρ 2013

Άνοιξε «παράθυρο» για αναξιοκρατικές προσλήψεις


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί διάταξη του πολυνομοσχεδίου το οποίο υπερψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ, καθώς αυτή θέτει εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ επικείμενες ολιγόμηνες προσλήψεις ανέργων στους δήμους και στις περιφέρειες.
 
 
«Αναφέρονται σε δήθεν έλεγχο της νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, ενώ έχουν φροντίσει με ρητή διάταξη, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, να εξουδετερώσουν το ΑΣΕΠ εντάσσοντας τις προσλήψεις αυτές στον κατάλογο των εξαιρέσεων του Ν.2190!», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο αναβίωσης πρακτικών του πρόσφατου παρελθόντος, κατά τις οποίες το κομματικό πελατειακό σύστημα εκμεταλλευόταν την αδυναμία πολιτών που αναζητούσαν εργασία, δημιουργώντας παροδικές ρουσφετολογικές θέσεις εργασίας χωρίς προοπτική και πραγματικό κοινωνικό όφελος, χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ, ότι η διαδικασία θα κινηθεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. 
Με το σημείο 5 η συγκεκριμένη κατηγορία προσλήψεων υπάγεται στις εξαιρέσεις από το καθεστώς προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
 
Την τεκμηρίωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, επί θητείας του οποίου καθιερώθηκε το ΑΣΕΠ ως καθολικός τρόπος προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υιοθετεί και η ΑΔΕΔΥ. Ακόμη και οι προσλήψεις που αφορούν σε εποχική εργασία οφείλουν να διεκπεραιώνονται μέσω ΑΣΕΠ, τονίζει το μέλος του ΔΣ Τάνια Καραγιάννη, εκφράζοντας την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ σε πρακτικές οι οποίες οδηγούν στην «ομηρεία» εργαζομένων.

Στην Ιπποκράτους επιμένουν, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προσλήψεων θα τηρήσει τις προδιαγραφές του ΑΣΕΠ και μάλιστα εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός, όπως υποστηρίζουν, ότι δεν αναγνωρίζεται η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ (δική του πρόταση) να συνδράμει την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου επισημαίνουν ως ένδειξη εγκυρότητας του μέτρου το γεγονός, ότι το έχει εγκρίνει και η task force (ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), και συμπληρώνουν, ότι στη περίπτωση ενστάσεων μπορεί στην πράξη να συμφωνηθεί ένα σύστημα προσλήψεων, το οποίο «θα τελειοποιεί» την υφιστάμενη ρύθμιση και θα τη θέτει υπεράνω αμφιβολίας.



ΠΗΓΗ: tvxs.gr