29 Απρ 2013

Ποιοι δικαιούνται μειώσεις στο χαράτσι και ποιοι απαλλάσσονται


Έπειτα από πολλές ενστάσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά της τρόικας, ανακοινώθηκε τελικά από τον Γιάννη Στουρνάρα η διεύρυνση του κύκλου των εξαιρούμενων ή απαλλασσόμενων από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, με βασικό κριτήριο το εάν το επίπεδο εισοδήματος των...
 

 ιδιοκτητών βρίσκεται κοντά στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών - λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου - η επικείμενη ρύθμιση θα αφορά στη κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία όσων βρίσκονται στα όρια φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, σύμφωνα με τους κανόνες που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα εξειδικευτούν τα κριτήρια με βάση τα οποία οι εν λόγω ιδιοκτήτες ακινήτων είτε θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής του φόρου σε περισσότερες δόσεις, είτε θα τύχουν μεγαλύτερης μείωσης του φόρου σε σχέση με το 15% που προβλέπεται για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, είτε θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΑ.Των επίσημων ανακοινώσεων του κ. Στουρνάρα είχε προηγηθεί έντονη παρασκηνιακή διαβούλευση με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι κατ' αρχήν ήταν αντίθετοι στη περαιτέρω μείωση των εσόδων από το Τέλος Ακινήτων.

Στη πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις της τρόικας από το Σάββατο, όταν η ΔΗΜΑΡ έθεσε επί τάπητος τη πρόταση για τις πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ως αντιστάθμισμα της μη πρόβλεψης αφορολογήτου από φέτος.Αν και η στάση του κ. Στουρνάρα ήταν θετική απέναντι στην πρόταση, η πλευρά της ΔΗΜΑΡ θορυβήθηκε, όταν πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν έφερνε τη τροποποίηση στις διατάξεις για το Τέλος Ακινήτων.Για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση για τη διαδικασία είσπραξης.Η πρώτη δόση θα έρθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Ιούνιο και υπολογίζεται ότι έως το Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πάνω από 1,5 δισ ευρώ.

Τον Ιούνιο θα έρθουν και τα εκκαθαριστικά με τη πρώτη δόση του ΦΑΠ για τη διετία 2011- 2012, ενώ όπως ορίζεται σε προσθήκη στο νομοσχέδιο, η τελευταία δόση, που θα αφορά τον ΦΑΠ του 2013, θα καταβληθεί το Φεβρουάριο του 2014. Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για ΦΑΠ περίπου 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.