11 Απρ 2013

Ισπανία: Οι πολίτες φωνάζουν-οι πολιτικοί τρομάζουν


Οι κατασχέσεις ιδιοκτησίας πολλαπλασιάζονται καθημερινά, το ίδιο και οι διαμαρτυρίες των Ισπανών που μένουν στο δρόμο επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους. 
Η αστυνομία μελετά το ενδεχόμενο να στήσει περιμέτρους ασφαλείας γύρω από τα σπίτια των
 
 πολιτικών, για να τους προστατέψει από τους διαδηλωτές, που ζητούν επιτακτικά αλλαγή στη νομοθεσία για τις υποθήκες.
 

 Μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν έξω από τα σπίτια υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία στη Μαδρίτη, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να κρατά μακριά από τις οικίες πολιτικών τους διαδηλωτές. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να στηθούν περίμετροι ασφαλείας γύρω από τις κατοικίες τους.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι κατασχέσεις ιδιοκτησίας στην Ισπανία σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Μόνο το 2012, οι υποθέσεις κατασχέσεων που εξετάστηκαν από τα δικαστήρια έφτασαν τις 92.000, αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2011, την ώρα που η Ισπανία υποφέρει από μια δεύτερη ύφεση σε περίοδο πέντε ετών και ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος.

Την Παρασκευή, περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το σπίτι της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και όσοι είχαν χάσει τα σπίτια τους, διηγούνταν τις ιστορίες τους στο συγκεντρωμένο πλήθος από μεγάφωνα. 
Ζητούν να γίνουν αλλαγές στην ισπανική νομοθεσία για τις υποθήκες, η οποία αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για τους ιδιοκτήτες σπιτιών να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες.
 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ