30 Απρ 2013

Φράγμα Ασωπού: "Στον αέρα" εργαζόμενοι και έργο. Έκπτωτη η Ιόνιος Α.Ε. - Της Τζένης Σουκαρά


Στον «αέρα» κι επισήμως πλέον βρίσκεται το μεγαλύτερο και ακριβότερο έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο, το φράγμα του Ασωπού Κορινθίας, μετά την απόφαση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας να κηρύξουν έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία Ιόνιος Α.Ε., αφού από το καλοκαίρι....


 παρουσίαζε πολλά οικονομικά προβλήματα και δημιουργούσε σοβαρές εμπλοκές στην εξέλιξη του έργου.



Στον «αέρα» και οι προσπάθειες τόσων δεκαετιών πολλών ανθρώπων για να πραγματωθεί ένα αίτημα ζωτικό για την Κορινθία. Από εδώ και στο εξής το φράγμα του Ασωπού και η τύχη των 50 εργαζομένων στο έργο (απλήρωτοι επί 14 μήνες) εισέρχονται σε σκοτεινό και βαθύ τούνελ με άγνωστη διέξοδο!


«Μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι και αυτό που παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο έργο. Να δημιουργούνται, δηλαδή, σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε μεγάλες εταιρείες» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Γιώργος Δέδες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 54.600.000 ευρώ και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είχε δεσμευτεί να εκτελεστεί πολύ γρηγορότερα από τον προβλεπόμενο χρόνο των 36 μηνών που έχει υπογράψει η ανάδοχος του έργου Ιόνιος Α.Ε.



Η περιφέρεια ωστόσο φαίνεται να χάνει το στοίχημα με το φράγμα του Ασωπού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας πως τα χρήματα του έργου είναι εξασφαλισμένα, στο ερώτημα εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα κονδύλια αυτά διατίθενται για το συγκεκριμένο έργο, η απάντηση είναι ανησυχητική: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου είναι εξασφαλισμένα με την έννοια ότι και οι εγγυητικές επιστολές καλύπτουν ήδη την πρόοδο των εργασιών. Εμάς μας ενδιαφέρει, επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες από την Ε.Ε. αλλά και αναγκαιότητα να τελειώσει αυτό το σημαντικό έργο, να κινηθούμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. Μιλάμε για πολύμηνες καθυστερήσεις σε ένα έργο στο οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στο τεχνικό κομμάτι του υπάρχει πρόβλημα, η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη και πιέζουμε προς όλους τους φορείς για τις όσο το δυνατόν συντομότερες λύσεις».



Το δεύτερο στοίχημα που έχασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ίσως το πιο σημαντικό αφορά τους εργαζόμενους στο φράγμα του Ασωπού, οι οποίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πέτρου Τατούλη και των αντιπεριφερειαρχών του, πως θα φροντίσουν να πληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα συνδράμοντας έγκαιρα τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι εδώ και 14 μήνες.


Γραφειοκρατία



Πενήντα οικογένειες οι οποίες ζούσαν από τα έργα στο φράγμα του Ασωπού τώρα βρίσκονται «επί ξηρού ακμής». Οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε μια απίστευτη γραφειοκρατία και στην ήδη προβληματική κατασκευάστρια εταιρεία, με αποτέλεσμα να δηλώνουν ότι εμπαίζονται όλο αυτό το διάστημα από την περιφέρεια, από το υπουργείο και από τον εργοδότη. Ενα απίστευτο γαϊτανάκι που τους έχει φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.



«Εχει γίνει η λεγόμενη όχληση με βάση τη διαδικασία των δημόσιων έργων. Δηλαδή, η αίτηση προς το υπουργείο Γεωργίας να καταβληθεί ένα έναντι των δεδουλευμένων. Δυστυχώς η γραφειοκρατική νομενκλατούρα και οι μανδαρίνοι, μέσα από συνεχείς αναβολές και στάσεις, παρέπεμψαν το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο γνωμοδότησε ότι δεν ανήκει το θέμα στην αρμοδιότητά του.Αντιλαμβάνεστε τώρα πως η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επιτέλους θα πρέπει να φανούν εντάξει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους» δηλώνει ο κ. Δέδες.



Η άλλη οδός που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι είναι να κινήσουν διαδικασία σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, για να διεκδικήσουν από την εταιρεία αυτά που δικαιούνται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.



ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 29-4-13