27 Μαρ 2013

Μεταμόσχευση ζωντανού πνεύμονα για πρώτη φορά


Πρώτα γνωρίσαμε την «καρδιά στο κουτί», μία επαναστατική πειραματική τεχνολογία που επιτρέπει τη μεταμόσχευση της καρδιάς από τον δότη στον παραλήπτη ενώ αυτή είναι ακόμα ζεστή και χτυπάει. 
Σήμερα, η ίδια αυτή τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη μεταμόσχευση πνευμόνων. Η ομάδα μεταμόσχευσης...
 
 του Ιατρικού Κέντρου Ρόναλντ Ρήγκαν του UCLA πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση ζωντανού πνεύμονα στις ΗΠΑ.

Ο 57χρονος ασθενής Φερνάντο Παντίγια μετά βίας ανέπνεε ή μπορούσε να κάνει μερικά βήματα, καθώς έπασχε από πνευμονική ίνωση, μία ασθένεια που μετατρέπει σταδιακά τους πνεύμονες και σκληρό ουλώδη ιστό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μόνιμα μηχανική υποστήριξη οξυγόνου. Η μοναδική ελπίδα που είχε, ήταν η διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Το Νοέμβριο του 2012 έλαβε ένα τηλεφώνημα, ότι είχε βρεθεί δότης. 

Φτάνοντας στο UCLA ενημερώθηκε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα μελέτη, η οποία δοκιμάζει μία πειραματική συσκευή - ένα φορητό σύστημα συντήρησης οργάνων, που επιτρέπει στους πνεύμονες να παραμένουν ζεστοί και λειτουργικοί σε σχεδόν φυσιολογική κατάσταση και να αναπνέουν έξω από το σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους στον λήπτη. Μέχρι και σήμερα, τα όργανα μεταφέρονται μέσα σε ειδικά κουτιά με πάγο και σε μη λειτουργική κατάσταση.

Ο Παντίγια δέχτηκε να συμμετάσχει στη μελέτη και έγινε ο πρώτος ασθενής στις ΗΠΑ, που δέχεται ως μόσχευμα έναν ζωντανό πνεύμονα χάρη στο σύστημα Organ Care System (OCS) της TransMedics.

Με το OCS, οι πνεύμονες αφαιρούνται από το σώμα του δότη και τοποθετούνται μέσα στο ειδικό κουτί υψηλής τεχνολογίας, όπου αμέσως ξαναζωντανεύουν και αρχίζουν να αναπνέουν χάρη στο οξυγόνο που τους διοχετεύει η συσκευή και ένα ειδικό διάλυμα, που περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ οι οθόνες που είναι προσαρτημένες πάνω στο OCS επιτρέπουν στους γιατρούς να παρακολουθούν τη λειτουργία των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

«Τα όργανα, κανονικά, δεν θα έπρεπε ποτέ να καταψύχονται. Οι πνεύμονες είναι πολύ ευαίσθητοι και μπορούν πολύ εύκολα να υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της δωρεάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Abbas Ardehali, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής και διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης καρδιάς και πνευμόνων στο UCLA. «Η μέθοδος της αποθήκευσης στον πάγο δεν επιτρέπει την αποκατάσταση των πνευμόνων, αλλά αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη λειτουργία των πνευμόνων του δότη πριν την τοποθέτησή τους στον λήπτη».

Επιπλέον, η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγηση των πνευμόνων πριν από μία μεταμόσχευση, καθώς τα όργανα μπορούν να ελεγχθούν μέσα στη συσκευή για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, ενώ θα μπορούσε να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων, επιτρέποντας την ασφαλή μεταφορά των πνευμόνων του δότη σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αυξάνοντας έτσι των αριθμό των δωρητών.

Η επέμβαση του Παντίγια διήρκησε επτά ώρες και στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πλέον απολαμβάνει κάθε βαθιά ανάσα, οι φιάλες οξυγόνου αποτελούν παρελθόν, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια του δότη για το πολύτιμο αυτό «δώρο ζωής».

 

ΠΗΓΗ: UCLA