5 Φεβ 2013

Πώς να φροντίσετε για τα υγιή δόντια του παιδιού σας


 Άρθρο του Γιάννη Παπαγεωργίου
οδοντίατρου 

Η τερηδόνα προσβάλλει σε σημαντικό ποσοστό τα δόντια πολλών παιδιών , προκαλώντας κάποιες φορές προβλήματα που τα ακολουθούν στην ενήλικη ζωή τους.Η εμφανής βελτίωση του τρόπου ζωής κατά τις τελευταίες δεκαετίες...
 


 στη χώρα μας συνέβαλε στην αισθητή βελτίωση της στοματικής υγείας των νέων στις μέρες μας σε σχέση με το παρελθόν.Παραμένει ωστόσο απαραίτητο οι γονείς να επαγρυπνούν ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.
α) Φροντίζετε οι ίδιοι την υγεία των δοντιών σας , βουρτσίζοντας τακτικά και με συχνές προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τα παιδιά σχεδόν πάντα ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους , έτσι δε θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν κι εκείνα τις σωστές αυτές συνήθειες.
β)Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρέφεται υγιεινά και σωστά με τακτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας , αποφεύγοντας όσο γίνεται τα πολλά ενδιάμεσα γεύματα.Με τον τρόπο αυτό είναι πιο εύκολο να διατηρεί τα δόντια του καθαρά στο μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου.
γ)Συνοδεύστε το παιδί σας από νωρίς σε τακτικές (1-2 φορές το χρόνο) επισκέψεις στον Οδοντίατρο ώστε να προλάβετε τυχόν προβλήματα προτού αυτά επεκταθούν.Το παιδί σύντομα θα αντιληφθεί ότι η πρόληψη είναι εύκολη και εντελώς ανώδυνη , εφόσον γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
δ)Φροντίστε για τη φθορίωση των δοντιών του.Το φθόριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη και προστασία των δοντιών καθώς ενισχύει την ανθεκτικότητά τους , προλαμβάνοντας τελικά σε μεγάλο βαθμό την τερηδόνα.Για το λόγο αυτό πρέπει να φροντίζουμε ώστε , ειδικά τα παιδιά να προστατεύονται από νωρίς.
  Φθόριο περιέχεται σε όλες τις οδοντόκρεμες του εμπορίου , ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να είναι σωστό,σχολαστικό και τακτικό , ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
  Άλλες πηγές φθορίου αποτελούν τροφές όπως τα ψάρια , ενώ υπάρχουν ειδικά στοματικά διαλύματα και φθοριούχες ταμπλέτες που μπορούν κατά περίπτωση να βοηθήσουν σημαντικά.
  Φθορίωση ασφαλώς γίνεται στο Οδοντιατρείο , συνιστάται σε μικρές ηλικίες και καλό θα είναι οι γονείς να ενημερώνονται και να την επιλέγουν.
ε)Η κάλυψη οπών και σχισμών από τον Οδοντίατρο δρα προληπτικά προστατεύοντας τα πίσω δόντια από πιθανή εμφάνιση τερηδόνας στο μέλλον καθώς η μορφολογία των δοντιών αυτών τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα.
στ)Οι έγκυες είναι καλό να τρέφονται και να ζουν υγιεινά ακολουθώντας τις υποδείξεις και τις συμβουλές του γιατρού τους σχετικά με τις συνήθειες και τις δραστηριότητές τους.Περιορίζουν έτσι κατά πολύ τις πιθανότητες το παιδί τους να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα , στη στοματική κοιλότητα ή αλλού.

Συνοψίζοντας , το σημαντικότερο ίσως βήμα για την καλή στοματική υγεία του κάθε παιδιού , μετά το καλό παράδειγμα των γονιών του , είναι να έρθει από νωρίς σε επαφή με τον Οδοντίατρο , να τον εμπιστευτεί και να μάθει τους ιδανικότερους τρόπους να διατηρήσει τα δόντια του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σε όλη του τη ζωή.