16 Ιαν 2013

Π. Μπεγλίτης: "Ισχυρό πολιτικό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία και Κοινοβουλευτικός έλεγχος στην δράση των δυνάμεων ασφαλείας και των Μυστικών Υπηρεσιών"


Την προταση για διαμορφωση ενος ισχυρου μετωπου των δημοκρατικων δυναμεων απενατι στην τρομοκρατια,αλλα και την επιτακτικη αναγκη για ανασυγκροτηση των δυναμεων ασφαλειας ,καθως και κοινοβουλευτικο ελεγχο στην δραση των μυστικων υπηρεσιων ,εκανε σε προσφατη συνεντευξη του στην εκπομπη "ΣΚΑΙ ΤΩΡΑ"....


 ο πρωην υπουργος Πανος Μπεγλιτης .Συγκεκριμενα ο κ. Μπεγλιτης ειπε:

Για τα κρούσματα βίας και τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες
Θα ξεκινήσω με αφορμή αυτή την κατάπτυστη και ντροπιαστική χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του κ. Καμένου, απέναντι σε  πολιτικές δυνάμεις που έχουν βγει μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Αυτά τα τρία χρόνια μας έχουν καθυβρίσει με τον χειρότερο τρόπο και γι’ αυτήν την φραστική βία κανείς δεν μίλησε τότε. Εγώ το έχω βιώσει .Γίναμε θύματα βίας. Με αντισυγκεντρώσεις , με επιθέσεις κατά των  πολιτικών γραφείων από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω με την καθοδήγηση της ηγεσίας ,αλλά από δυνάμεις στον ευρύτερο χώρο.
…………………………………
Δεν θα κάνω γραμματολογική η συντακτική ανάλυση των κειμένων του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά ο λόγος μας δεν πρέπει να είναι αμφίσημος. Ο λόγος μας θα πρέπει να είναι καθαρός και κατηγορηματικός απέναντι στην βία και στην τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται. Από την άλλη πλευρά, είδαμε  τα τελευταία χρόνια, την  βίαιη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που  οδήγησε δυνάμεις σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
……………………………………………
Δυο είναι τα ζητούμενα αυτή την στιγμή: Το πρώτο είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου, στο οποίο ανήκει και ο ΣΥΡιΖΑ, να διαμορφώσουν ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία .Να της αφαιρέσουμε το οξυγόνο και το νερό!
Επιχειρησιακά χρειάζεται η ανασυγκρότηση και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των δυνάμεων ασφάλειας και των Μυστικών Υπηρεσιών. Η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει άμεσα να το κάνει.
 

Για την ψηφοφορία της Πέμπτης στην Βουλή σχετικά με την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ
Πιστεύω πως η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στον κανονισμό της Βουλής. Είμαι βέβαιος ότι η Διάσκεψη των Πρόεδρων σήμερα θα αποφασίσει προς  αυτήν την κατεύθυνση, για να είμαστε πιο κοντά στο γράμμα και στο πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής .
Χωρίς  παίγνια διαδικαστικά και πολιτικά, να δώσουμε την δυνατότητα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να εκφραστεί με βάση τις προτάσεις που έχουν  γίνει.

……………………………………….
Έχουμε εκφράσει από την αρχή την θέση μας ,υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης αυτής ,χωρίς  καμία σκοπιμότητα. Να χυθεί άπλετο φως , με σεβασμό στο δημοκρατικό κράτος δικαίου, στις κοινοβουλευτικές και συνταγματικές εγγυήσεις.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τις διαδικασίες της βουλής με βάση το άρθρο 86 να διερευνηθούν όλα. Να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες ,εάν βρεθούν στοιχεία και να προχωρήσουμε. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σε αυτό το θέμα ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι .Τις απαντήσεις τις λαμβάνει .

Για την λίστα Λαγκάρντ

Δεν κρύψαμε καμία λίστα . Τα  αντίγραφα της λίστας δόθηκαν στο ΣΔΟΕ, που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη και την επιχειρησιακή αυτονομία. Όφειλαν να κάνουν οι υπηρεσίες την δουλειά  τους .
…………………………………….

Υπήρξε εμπλοκή γύρω από την οποία δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα., που αφορούσαν τον χαρακτήρα αυτού του υλικού. Επρόκειτο για ένα παράνομο υλικό υποκλοπής, κάτι που αυτόματα το κατέτασσε σε μη νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Δεδομένου  ότι στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες  υπήρξε μια επιφυλακτικότητα ,έγιναν  επιφυλακτικές και οι υπηρεσίες  καθώς και οι εξηγήσεις  που έδιναν στις πολιτικές ηγεσίες. Αυτό μπλόκαρε την κατάσταση ,αλλά δεν σημαίνει βέβαια πως τα στοιχεία αυτά δεν έπρεπε να αποτελέσουν βάση  πληροφοριών.
…………………………………….
Ακριβώς γι αυτό τον λόγο ο κ. Βενιζέλος, ως συνταγματολόγος, προσδιόρισε τον χαρακτήρα  αυτών των στοιχείων ως παράνομο υλικό, το οποίο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. Και για να μην παρεξηγηθώ: Αξιοποίηση στη νομική ορολογία  σημαίνει παραγωγή έννομων συνεπειών. Όχι αξιολόγηση και αξιοποίηση ως βάση πληροφοριών.
……………………………………
Πιστεύω στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ότι θα ξαναδούμε το άρθρο 86 και με βάση αυτό, να αλλάξει και ο νόμος περί ποινικής ευθύνης  των υπουργών. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα .Το έχουμε εντάξει στις προτάσεις μας και η κυβέρνηση συνεργασίας θα κινηθεί σε αυτήν τη κατεύθυνση. 



…………………………….


Για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Είναι κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά απαράδεκτη η διαδικασία να ψηφίζουμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πρέπει όμως να δούμε ότι η συγκυρία το επέβαλε λογω του επείγοντος χαρακτήρα. Έπρεπε να πάρουμε την δόση. Αυτό  έχει πολιτικό και κοινοβουλευτικό κόστος. Θεωρώ ότι ήταν η τελευταία φoρά . Πρέπει να είναι η τελευταία φoρά

……………………………………..
Για την απόσυρση της διάταξης για την επιβολή φόρου πολυτελείας στα σκάφη από το Υπουργείο Οικονομικών

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται και τους πολιτικούς συμβολισμούς . Σε μια περίοδο που δέχεται μεγάλη επίθεση για την ουσία αυτού του φορολογικού ν/δ πάει και βγάζει από μέσα αυτήν την διάταξη για τα σκάφη, εξηγώντας   πως θα υπάρξει σε λίγο ένα καινούργιο ν/δ του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Είναι πρόκληση προς τον κόσμο αυτό! Ας έμενε μέσα στο νομοσχέδιο η διάταξη αυτή .Δεν εμπόδιζε σε τίποτα.