11 Ιαν 2013

«Χέρι» στις καταθέσεις απαιτεί η τρόικα


Μία από τις απαιτήσεις της τρόικας, που καταφτάνει στην Ελλάδα στις 15 Ιανουα­ρίου, αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ιδιώτες προς το Δημόσιο. 
Συγκεκριμέ­να, η τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονο­μικών να περάσει μία ρύθμιση, σύμφωνα με...
 
 την οποία όποιος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο, αυτόματα η εφορία να μπορεί να κάνει ανάληψη των μετρητών από τους τραπεζικούς λο­γαριασμούς του.

Έτσι, για παράδειγμα, όσοι χρω­στούν χαράτσι, τέλη κυκλοφορίας ή έχουν οποιαδήποτε άλλη ληξιπρόθεσμη οφειλή, τότε η εφορία θα μπορεί να προχωράει σε αυτόματη ανάληψη του ποσού από τις καταθέσεις του οφειλέτη στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που απαιτεί η τρόι­κα, φαίνεται να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και ανησυχία, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο κύμα φυγής κε­φαλαίων.

Μεταξύ άλλων, η τρόικα φαίνεται επίσης να απαιτεί, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να είναι έτοιμη η ρύθμιση για υποχρεωτική χρήση χρεωστικών - πι­στωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές, να απαλ­λαγούν από τον ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους καταθέτες του εξωτερικού, να μπλοκάρει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 48 δόσεις και, τέλος, να είναι έτοιμο το φορο­λογικό νομοσχέδιο.

Ήδη, πάντως, στις δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών όσων εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα στρέφονται οι δικαστικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ακίνητα και λογαριασμοί αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικότερα από την υπόθεση της Proton Bank, για την οποία έχει προφυλακιστεί ο επιχειρηματί­ας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 εκατ. Κι έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοι­χεία που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δεσμεύσεις έχουν γίνει και για την υπόθεση που αφορά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power με τα δεσμευ­μένα ποσά να αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ. 
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του πρώην υπουρ­γού Άκη Τζοχατζόπουλου και τα εξοπλιστικά προ­γράμματα, οι ειδικοί ανακριτές έχουν προσδιορί­σει με λεπτομέρειες, τι θα περιέλθει στο Δημόσιο, αφού υπάρξουν καταδίκες. Το ποσό φαίνεται να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ και αφορά καταθέσεις που έχουν βρεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τον ίδιο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του και την πρώην σύζυγό του, αλλά και περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, οι διαδικασίες καθυστερούν, αφού πρέ­πει πρώτα να υπάρξει καταδικαστική απόφαση, αλ­λά και γιατί σε κάποια ακίνητα που έχουν δεσμευτεί υπάρχουν βάρη από υποθήκες για δάνεια που έχουν ληφθεί από τράπεζες

http://www.topontiki.gr/