10 Ιαν 2013

Πώς θα γίνει η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων


Με ανώτατο όριο τις 250 μονάδες θα βαθμολογούνται οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα υπαχθούν στο καθεστώς κινητικότητας και διαθεσιμότητας κατά το 2013, αλλά και όσοι ακολουθήσουν την ίδια πορεία τα επόμενα έτη. 
Τα κριτήρια και οι αντίστοιχες μονάδες ανά εκπαιδευτική κατηγορία υπαλλήλων (πανεπιστημιακή, τεχνολογική...
 
 δευτεροβάθμια και υποχρεωτική) περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση, που εξέδωσε αργά το βράδυ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η διαδικασία αφορά υπαλλήλους, που οι θέσεις τους καταργούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της μείωσης της δομών του Δημοσίου και τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύπτει από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων.

Μεταξύ των κριτηρίων που θα λαμβάνονται υπόψη, είναι οι σπουδές, η γνώση ξένων γλωσσών, η προϋπηρεσία, οι υπηρεσιακές εκθέσεις των υπαλλήλων και η οικογενειακή κατάσταση, ενώ πρόβλεψη μοριοδότησης υπάρχει και σε περίπτωση που ο φορέας όπου υπηρετούσε ο υπάλληλος είναι στον ίδιο δήμο με τον φορέα όπου μετακινείται ή οι δύο φορείς εποπτεύονται από το ίδιο υπουργείο.

Η βαθμολογία τους θα χρησιμοποιείται για την κατάταξή τους από το ΑΣΕΠ σε ενιαίο πίνακα και όσοι συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια θα προηγούνται για την κάλυψη κενών θέσεων σε φορείς του Δημοσίου. 

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των υπαλλήλων προκρίνονται, όσοι τελούν σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, για όσους υπηρετούν ακόμη κανονικά ορίζεται αρνητική βαθμολόγηση στα κριτήρια του χρόνου υπηρεσίας και της οικογενειακής κατάστασης. Στην πράξη, αυτό λειτουργεί προστατευτικά για υπαλλήλους που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία ή διαθέτουν μεγάλο αριθμό τέκνων, καθώς θα τους αφαιρούνται μόρια, θα συγκεντρώνουν χαμηλότερη βαθμολογία και ως αποτέλεσμα θα έχουν μικρότερες πιθανότητες να μετακινηθούν.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων προηγείται κατά σειρά υπάλληλος με λιγότερα ανήλικα τέκνα, μικρότερη προϋπηρεσία και τέλος μικρότερη ηλικία. 

Αντιθέτως, για όσους τελούν σε διαθεσιμότητα προηγούνται υπάλληλοι, κατά σειρά, που διαθέτουν περισσότερα τέκνα, σε εγκυμοσύνη, με μεγαλύτερη προϋπηρεσία και ηλικία, ενώ τελική παράμετρος είναι η μικρότερη χιλιομετρική απόσταση από τη θέση που κατείχε σε εκείνη που μετακινείται.

Ειδικά, για την περίπτωση των 2.500 δημοσίων υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών κλάδων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012, με εγκύκλιο ορίζεται, πως για την κατάταξή τους θα ληφθούν υπόψη τα κριτήρια και τα μόρια τα οποία προβλέπονται παγίως στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας.