3 Ιαν 2013

Με συνελεστή 22% θα τιμωρούνται όσοι έχουν λιγότερες αποδείξεις


Ενα σύστημα «πολλών ταχυτήτων» για την συλλογή των αποδείξεων προσανατολίζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, θεσπίζοντας, ωστόσο, μόνο έναν συντελεστή ποινής για όσους δεν συγκεντρώνουν τον....
 
 απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων, που θα είναι πιθανότατα το 22%.


Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον φυσικά υπάρχει τέτοια διαφορά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το νέο σύστημα θα είναι απλοποιημένο και δεν θα υπάρχουν κλιμακωτές ποινές.

Ετσι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις που θα φτάνουν στο 25% της αξίας των εισοδημάτων που δηλώνουν, με ανώτατο όριο αξίας απαιτούμενων αποδείξεων τα 10.500 ευρώ, προκειμένου να έχουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.


Αντίθετα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογη υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δεν θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα μπορούν ωστόσο να συγκεντρώνουν παραστατικά για να δικαιολογούν έξοδα που θα εκπίπτουν.

Σε ότι αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας έχουν ανέλθει έως τώρα στο 1,053 δισ. ευρώ, έναντι 1,048 δισ. ευρώ πέρυσι παρά το γεγονός ότι περίπου 100.000 οδηγοί έχουν καταθέσει ήδη τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους στις εφορίες.

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης και ο φορολογικός σύμβουλος του υπουργού, Νίκος Καραβίτης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής έως τις 11 Ιανουαρίου.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί και ο διορισμός του νέου μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών θεμάτων, ζήτημα που επίσης πρέπει να κλείσει μέχρι το Eurogroup του Ιανουαρίου.

Ο διορισμός θα έπρεπε, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, να είχε γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.