7 Δεκ 2012

Εδραιώνει την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις των εταιρειών Metron Analysis και Marc. Μάλιστα, στην πρώτη έρευνα – για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα «ποιον θεωρείται...
 
 καταλληλότερο για πρωθυπουργό».
    
 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την «Εφημερίδα των Συντακτών», οι Έλληνες απαξιώνουν την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες, ενώ στην πρόθεση ψήφου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,2 μονάδες (22% έναντι 19,8% της Ν.Δ.). 
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9%, ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (6%), το ΠΑΣΟΚ (5%), η ΔΗΜ.ΑΡ (4,5%) και το ΚΚΕ (4,1%).
 

Με την εκτίμηση δειγματοληπτικού σφάλματος σε ποσοστό 1,8% και σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης σε ποσοστό 46% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, ενώ η Ν.Δ. έπεται με 26%.

Πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο έως τώρα δημοφιλέστερος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης πέφτει στην τρίτη θέση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τέταρτη.

Στο ερώτημα, ωστόσο, για τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας είναι ισόπαλος με τον Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 20%, ενώ προηγείται σταθερά ο «Κανένας» με 39%.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει, ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εκτιμούν, ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθοδικό σπιράλ. Χαρακτηριστικό είναι, ότι πάνω από 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι δυσχερέστερη, με μόνο το 2% να θεωρεί ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν, ενώ για το μέλλον το 78% διαβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση και το 5% βελτίωση.

Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (47%) θεωρούν, ότι η χώρα τελικά θα χρεοκοπήσει και 4 στους 10 πιστεύουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί. Παρά την άσχημη εικόνα που έχουν οι πολίτες για την οικονομία, οι ερωτώμενοι θεωρούν, ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι αρνητικό για τη χώρα (58%) και για τους ίδιους (57%). Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί αισθητά (11 στους 12 μονάδες, αντίστοιχα), ενώ το «αντί-ευρώ» μπλοκ έχει αυξηθεί 5 και 6 μονάδες, αντίστοιχα.

Επίσης, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους εκφράζονται αρνητικά για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 13% έχει θετική άποψη για τους κυβερνώντες.

Παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς το 33% τις επιθυμεί, ενώ το 61% διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους. Μάλιστα, με τη σχετική πρόταση Τσίπρα συμφωνεί μόνο το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ , ενώ το 79% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η Marc

Μία ακόμη έρευνα, αυτή που πραγματοποίησε η Marc για λογαριασμό της ιστοσελίδας iefimerida.gr, καταγράφει προβάδισμα του  ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.
 

Στην ερώτηση, αν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη βελτίωση και ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων ή με τη δημιουργία νέων, η απάντηση είναι σαφής: Το 56,8% θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων, σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει, ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν. Και σε αυτή την κατηγορία οι άνω των 65 ετών εκτιμούν σε ποσοστό 47,3% ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να ανανεωθούν, ενώ το 66,5% των νέων από 18 έως 34 ετών θέλουν νέα κόμματα.

Σε ποσοστό 26,4% (το υψηλότερο) βλέπουν ως χώρο για τη δημιουργία νέων κομμάτων το «κέντρο». Ακολουθούν η «κεντροαριστερά» με 23% και η «κεντροδεξιά» με ποσοστό 10,6%. Δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα απαντά το 24,5%.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr