1 Νοε 2012

Πώς γράφτηκε ο επικήδειος για το λιμάνι της Κορίνθου. Της Τζένης Σουκαρά

Έγραψα προσφάτως  πως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας γράφτηκε ο επικήδειος για το λιμάνι της Κορίνθου. 
Το master plan ήλθε προς συζήτηση , αφού το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ζητά την γνωμοδότηση του δήμου Κορινθίων.
Απορίας αξιο είναι πως το σχεδιο αυτό πήγε στο...
 
υπουργείο δίχως την  απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Κορίνθου. Απορίας άξιο είναι επίσης  γιατί με έγγραφο της η επιτροπή δεν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό, για να πιστοποιήσει δηλαδή και την ύπαρξή της σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. 


Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν απο τον δήμαρχο και τον δημοτικό σύμβουλο κ Παπά, πρόκειται για ένα λιμάνι υπερμεγέθες..Ένα λιμάνι που θα φτάνει μέχρι την Ποσειδωνία, Εμπορικό και με περιορισμένη Επιβατική και Τουριστική δραστηριότητα. 

Στα έργα που πρόκειται να γίνουν, προτεραιότητα έχει το Εμπορικό μέρος του λιμανιού και οι επιχωματώσεις στα μπαζώματα του Αγιου Νικολάου(τεράστια λιμενική ζώνη- μέσα και η σιδηροδρομική γραμμή) ,ενώ η επιβατική Κίνηση   θα εξυπηρετείται απο το υπάρχον, με κάποιες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.Η Μαρίνα θα γίνει στον Αγιο Νικόλαο κι είναι τελευταία ενότητα των εργασιών, ενώ  το αλιευτικό καταφύγιο θα παραμείνει ως έχει. 

Υπάρχει η επισήμανση για την μεταφορά της εμπορικής δραστηριότητας εκτός οικιστικού  ιστού,αλλά εκφράστηκε ο προβληματισμός για την αδυναμία εξεύρεσης χώρου. 

 Απο τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό που το 2008 η Κόρινθος σύσσωμη αναθεμάτιζε και συναποφάσιζε ,να μην γίνει δηλαδή  Κέρατσίνι ,εξυπηρετώντας τα υπόλοιπα της Αττικής και του Ασπρόπυργου  ,επανέρχεται ως ο χειρότερος εφιάλτης. 

Ο κ. Παπάς κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά σε ντόπιες Κορινθιακές δυνάμεις που κρύβονται πίσω απο αυτό το σχέδιο.Δυστυχώς δεν ονομάτισε και ουδείς έκανε τον κόπο να τον ρωτήσει τι εννοεί. Εικάζω πως γνωρίζαν ποιους εννοούσε κι επομένως  διερωτώμαι γιατί τοσο καιρό δεν προσπάθησε ο δήμος να βρει αναχώματα στις προσπάθειες αυτές που θα έφερναν σε  δυσμενή θέση την πόλη. 

Εν ολίγοις , το βράδυ της Δευτέρας παρακολουθήσαμε μια χαλαρή συζήτηση για ένα νέο λιμάνι Κερατσίνι...
Δεν ακούσαμε για εχθρούς της πόλης ,ούτε για αναθέματα. 

Η αναδίπλωση του δήμου στα αιτήματα του 2008 ήταν εμφανής απο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Αντί να απορρίψει συνολικά την τερατώδη μελέτη που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει, απέρριψε ό,τι αφορά το τμήμα του Εμπορικού λιμανιού και γνωμάτευσε θετικά στην κατασκευή μαρίνας και ειδικών λιμενικών έργων για κρουαζιερόπλοια.

Η θέση Πνευματικού απο το 2008 και εντευθεν, άλλαξε κατά πολύ και συνέπεσε σχεδόν σε αυτά που οι αντίπαλοι του τότε του συνέστηναν. 
"Συμφωνείτε με μια πρόταση την οποία είχατε απορρίψει" είπε ο Γρηγόρης Καρπούζης ,θυμίζοντας την εποχή του Αναστάση Παπαληγούρα. Μετα κι εκείνος χαριτολόγησε...

"Επικαλύπτουμε με ζάχαρη άχνη την αλλαγή μιας θέσης" δήλωσε ο Κώστας Γιώτης. 
Αυτό ακριβώς συνέβαινε. Στην ήδη δρομολογημένη υπόθεση του λιμανιού ,η δημοτική αρχή προσπαθεί να κερδίσει τα προαποφασισμένα, μην προτείνοντας και μην αντιδρώντας στις εξελίξεις που έρχονται.

Αξιοπερίεργο όμως είναι και το γεγονός πως η αντιπολίτευση είδε το θέμα και την εξέλιξη αυτή ιδαίτερα "χαλαρά",ευελπιστώντας ενδεχομένως πως έργα δεν γίνονται σε περιόδους κρίσης!!!!!!

Δεν είναι τυχαίο αναγνώστη μου πώς φτάσαμε ως εδώ! 
Εθνικό Χωροταξικό επι υπουργίας Σουφλιά,ειδικό χωροταξικό τουρισμού, που μας έβαλε στο λάκκο με τα φίδια. Τέλμα απόλυτο επί υπουργίας Σιφουνάκη .

Αδράνεια δημοτική να λειτουργήσει επιτέλους το Δημοτικό λιμενικό Ταμείο.
Κατόπιν "ταρατατζούμ"  με τον Άδωνη υπουργό που έκανε μια τρύπα στο νερό και κατόπιν η σημερινή κατάληξη. 

Ταυτοχρόνως δεν θελήσαμε να έχουμε συμμάχους. Και όποιους είχαμε τους αποδιώξαμε. Αυτήν την ώρα ο δήμος έχει την τεράστια ευθύνη να βρει συμμάχους. Να βρει διεξόδους.Να έχει συμπαραστάτες τους φορείς.Την αυτοδιοίκηση. Το μέλλον της Κορινθου επηρεάζει όλο το νομό. 

Δεν αποτελεί αξιο απορίας το γεγονός πως οι βουλευτές μας σιωπούν! Απέχουν και απο αυτην την εξέλιξη, ανύμποροι να ανταπεξέλθουν σε χιονοστιβαδα σημαντικών γεγονότων.
Η Κορινθία, οι Κορίνθιοι όμως δεν αντέχουν τα συνεχή ραπίσματα. 
Και δίχως αντίδραση. 
Και αυτή η εξέλιξη υποβαθμίζει ,εξαθλιώνει την ζωή των Κορινθίων. Και μην προτρέξετε να αναρτήσετε πανό πια, μετά απο τέτοια σιωπή και χαλαρότητα. 

Ούτε να δώσετε την καραμέλα των θέσεων εργασίας.Υπάρχουν κι άλλες κινήσεις που δημιουργούν άλλα περιβάλλοντα που δημιουργούν θέσεις εργασίας. 

Θέσεις δεν δίνουν μόνο ο βούρκος  και οι τζιμινιέρες.