17 Νοε 2012

Προετοιμάζεται νέο... «μοντέρνο κούρεμα»

  
Μέρα με τη μέρα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η θέση της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, σχετικά με ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, όπως εκτιμά το Ταμείο. Το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης συναντά την αντίδραση των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας...
 
 
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη, πως η θέση της Γερμανίας για το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος παραμένει αρνητική, ωστόσο, ήδη, ένα μέλος της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης, ενώ την Παρασκευή και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως και να έχει, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε, πως στο Eurogroup της Τρίτης θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, πως σε χτεσινό δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung ανέφερε, πως για πρώτη φορά «θα χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα και δεν θα δανειστούν». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων, στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε άτοκα, είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Στο τέλος θα χρειαστούμε "κούρεμα", προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές», σημείωσε, ωστόσο διερωτήθηκε, αν κάτι τέτοιο, αυτήν τη στιγμή, θα έδινε τα «σωστά κίνητρα».

Ανέφερε δε, ως ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί, μήπως θα είχε τελικά νόημα να συνδεθεί η παραίτηση των δανειστών από απαιτήσεις, με την πραγματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Το "κούρεμα" δεν λύνει τα προβλήματα», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ.

Η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της αναφέρεται σε δηλώσεις του οικονομολόγου Κλέμενς Φουστ, συμβούλου του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τονίζει, πως «η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να διαγράψει ένα μέρος από το ελληνικό χρέος». «Είναι εδώ και καιρό σαφές, πως δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ένα μέρος των χορηγημένων δανείων», προσθέτει

«Όσοι από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών και της γερμανικής πολιτικής υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό, απλά δυσκολεύονται να παραδεχθούν, ότι η άποψή τους είναι αδύναμη. Το ζήτημα δεν είναι εάν θα γίνει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά το πότε θα γίνει αυτό», καταλήγει ο Κλέμενς Φουστ.

Σημειώνεται, πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, πως «στο Eurogroup  της ερχόμενης Τρίτης θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία των δεκαεπτά της ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα». Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνεδρίασης είναι, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ διέκοψε εσπευσμένα την περιοδεία της στην Ασία για να παρευρεθεί στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ασκεί νέες πιέσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να συμφωνήσουν σε «μια βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της». Όμως και η Άνγκελα Μέρκελ, αν και συνεχίζει να διαφωνεί με την αναδιάρθρωση, τονίζει, πως θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μια λύση για την Ελλάδα.

Σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι αλλά και ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Όλα (και το νέο κούρεμα) είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια», δήλωσε ο Μοσκοβισί.