16 Οκτ 2012

Εργασιακά και απολύσεις στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών


Στη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραπέμπονται τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και κυρίως οι ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο...
 

Οι διαβουλεύσεις υπουργών - τρόικας διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας και, όπως διαφαίνεται, το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων δεν αναμένεται να κλείσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
    
Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συναντώνται σήμερα, στις 17:00, στο Μέγαρο Μαξίμου με κύριο αντικείμενο συζήτησης τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενο στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, τόνισε το βράδυ της Δευτέρας: 

«Δεν θα υπάρχει συνολική συμφωνία σε όλα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Είναι πολλά τα θέματα. Δουλεύουμε πάρα πολύ για να κλείσουμε τα κενά, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν, όταν το Eurogroup δώσει το 'ΟΚ'. Υπάρχουν δύο δυνατότητες: Είτε η συμφωνία να γίνει σε έκτακτο Eurogroup τέλος Οκτωβρίου είτε στο Eurogroup του Νοεμβρίου».

Στις χθεσινές μαραθώνιες συσκέψεις οι εμπλοκές έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σήμερα αναμένεται νέος γύρος συναντήσεων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως η τρόικα επιμένει, να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Στις 10:00 το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας συναντώνται και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και στο τραπέζι θα τεθούν ζητήματα όπως η μείωση των αποζημιώσεων, η κατάργηση των τριετιών και η επιμήκυνση του 40ώρου σε έξι ημέρες εβδομαδιαίως και όχι σε πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται σήμερα.

Ανοιχτές διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Στη σημερινή τους συνάντηση, οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να πάρουν αποφάσεις, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκφράζουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους. 


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε χθες το απόγευμα, πως «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε επίσης κατά τα δύο τρίτα» και επεσήμανε: «Το να εστιάζεται και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή, που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους. Η δέσμη πάντως εργατικών μέτρων του Μαρτίου δεν μείωσε την ανεργία. Ίσως, να συγκρατεί κάπως τους ρυθμούς αύξησης. Αλλά πάντως η ανεργία αυξήθηκε».

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ως «βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, «να μην τα συζητήσει καθόλου, αλλά να τα παραπέμψει ευθέως στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς».

«Τα χειρότερα έχουν περάσει», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς χθες το βράδυ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της «International Herald Tribune», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα και να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr