16 Οκτ 2012

Ευ. Βενιζέλος: Η τρόικα παίζει με τη φωτιά


Την έντονη αντίθεσή του στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ.Βενιζέλος μετά την συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τον Φεβρουάριο του 2012 με τα μέτρα που ελήφθησαν φτάσαμε στο «ακραίο σημείο» για τα εργασιακά. Περαιτέρω παρεμβάσεις, πρόσθεσε, δεν βοηθούν σε τίποτα, ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας...


Σκληρός απέναντι στην τρόικα, αλλά και στους εντολοδόχους της, είπε ότι «ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης παίζει με τη φωτιά», σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα αλλά και με την επιβίωση της ίδιας της ευρωζώνης, ενώ απέδωσε σε σκοπιμότητες την κωλυσιεργία από την πλευρά της τρόικας για το κλείσιμο των μέτρων.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι «προφανώς σκόπιμη» κατήγγειλε ο κ. Βενιζέλος κάτι που, όπως τόνισε, δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη.

Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι όσο-όσο και όπως-όπως.

Ο κ. Βενιζέλος ζητά πολιτική λύση από την Σύνοδο Κορυφής και -όπως είπε- κάλεσε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας στις πραγματικές διαστάσεις του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη ψήφιση των μέτρων. Το μόνο που είπε σχετικά ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει και αυτή τη φορά με απόλυτα υπεύθυνο τρόπο, ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα η οποία κινείται μέσα σε μια στρατηγικά αμήχανη Ευρώπη.


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτό «θα είναι πραγματικά το τελευταίο πακέτο μέτρων» προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι δίκαιο και χωρίς με οριζόντιες περικοπές.

Επισήμανε ακόμη ότι πρέ
πει να είναι ικανό να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, πείθοντας για την αποτελεσματικότητά του τις αγορές, αλλά και την κοινωνία.