14 Σεπ 2012

Tα cyborg έφτασαν και είναι... θηλυκές κατσαρίδες


Η τεχνολογία μας εκπλήσσει καθημερινά με τα επιτεύγματά της, αλλά σπάνια προσθέτει και τον παράγοντα της... αηδίας στα έργα της, όπως οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου ibionics στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ...


Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου τμήματος χρησιμοποιούν έντομα στα οποία προσθέτουν χειρουργικά ηλεκτρόδια, κεραία, κάμερα, μικρόφωνο και άλλα... αξεσουάρ, προκειμένου να τηλεκατευθύνουν τα άτυχα ζωύφια σε μικρούς, κλειστούς χώρους, όπου είναι αδύνατο να διεισδύσουν μεγαλύτερα αντικείμενα.

Με τον τρόπο αυτό, υπόσχονται να πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητα των ερευνών για παγιδευμένα θύματα από σεισμούς ή άλλες καταστροφές (αλλά και των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων).

Μιλώντας στο National Geographic o επικεφαλής ερευνητής Αλπερ Μπόζκουρτ αναφέρθηκε εκτενώς στα «βιορομπότ», τα οποία είναι το πρώτο βήμα για ολοκληρωμένα cyborg με βάση ζωντανά έντομα.

«Σήμερα, μπορούμε να τηλεκατευθύνουμε αυτές τις κατσαρίδες και να τι κάνουμε να κινούνται, να στρίβουν και να σταματούν. Μόλις επιτύχουμε και την διάδραση μεταξύ τους, μέσω των τεχνολογιών που προσθέτουμε χειρουργικά, θα είναι πραγματικά cyborg», όπως λέει.

Ως διασώστες, «στο φορτίο μπορεί να περιλαμβάνεται πομπός εντοπισμού και μικρόφωνο για τον εντοπισμό εκκλήσεων για βοήθεια. Φυσικά, ένας χειριστής θα παρακολουθεί τα δεδομένα και θα τις κατευθύνει ... Μπορούν επίσης να μεταφέρουν κάμερα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή επιθυμεί κανεις», όπως λέει ο Μπόζκουρτ.

Η σκληρή μοίρα των εντόμων δεν τον προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς - σε αντίθεση με άλλες ρομποτικές εφαρμογές - «έχουν ήδη ένα ενσωματωμένο σύστημα κίνησης και λόγω του ότι θέλουν να ζήσουν απομακρύνονται αυτόματα από πιθανούς κινδύνους, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε επικίνδυνους και μεταβαλλόμενους χώρους», όπως τα ερείπια.

Οι κύριοι του ibionics έχουν ήδη έναν μικρό στρατό 10 εντόμων και, όπως λέει ο καθηγητής, προτιμούν τις θηλυκές. «Καθώς μπορούν να κουβαλάνε τα αυγά τους, είναι δυνατότερες θεωρητικά από τις αρσενικές»...