Στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα της επιμήκυνσης του Μνημονίου με φόντο την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία.
Δηλώσεις υπέρ της επιμήκυνσης πανταχόθεν ακόμη και από ευρωπαίους αξιωματούχους που...
κρατούσαν πιο σκληρή στάση απέναντι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Δίνουν χρόνο, δεν δίνουν χρήματα Ολλανδία και Αυστρία
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης, ο υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας.
«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά» ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία. Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
«Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα» δήλωσε από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup. «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα» σημείωσε.
Οι δηλώσεις του Ολλανδού και της Αυστριακής υπουργού εκτιμάται ότι δείχνουν αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και προαναγγέλλουν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του Μνημονίου, εφόσον υιοθετηθούν τα επώδυνα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του χρόνου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα».
Παράλληλα, ο Τζέρι Ράις έκανε λόγο για «σκληρές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και ανέφερε, πως το ΔΝΤ υποστηρίζει την κυβέρνηση για εφαρμογή «δίκαιων και ισορροπημένων» μέτρων.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε να προβεί σε δήλωση. Πάντως χθες, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Θάνου Κατσάμπα, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, σημειώνοντας με αυστηρό τόνο ότι «τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις τόνισε, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επικεντρώνονται στο υπάρχον πρόγραμμα προσαρμογής. Ο ίδιος ο κ. Κατσάμπας με δήλωσή του υποστηρίζει, ότι το επίμαχο δημοσίευμα της Wall Street Journal «περιέχει, τουλάχιστον, τρεις σημαντικές ανακρίβειες».
Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών αναμένεται παρουσιάσει στο άτυπο Eurogroup το περίγραμμα των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα οριστικοποιηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και θεωρείται καθοριστικής σημασίας, για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Παρότι το Eurogroup θα εστιάσει στο θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στον μηχανισμό στήριξης της Ισπανίας αλλά και της Κύπρου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν, ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην άτυπη συνεδρίαση θα έχει και η χώρα μας.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr