16 Σεπ 2012

Τσίπρας: Ανασυγκρότηση της οικονομίας σε οκτώ άξονες


Κάλεσμα στους πολίτες να ανταποκριθούν στο «προσκλητήριο ενότητας και δημιουργίας» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει πράξη μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας για την Ελλάδα στην Ευρώπη, απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου....
ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελλίδειο, κατά την ομιλία του στην 77η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας όπως δημοσιεύτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε «ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό, προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, με οκτώ συγκεκριμένους στόχους:

    Την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
    Τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
    Την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,

    Την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων. Ενθαρρύνοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποκατάσταση εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά 98 φάρμακα σε σύνολο 6000, από τα οποία μόνο δύο παράγονται στη χώρα μας. Θα ιδρύσουμε εθνική φαρμακαποθήκη. Και, αντί να χρηματοδοτούμε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, θα χρηματοδοτήσουμε απευθείας την επιστημονική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
    Τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας
    Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
    Την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα.
    Την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας. Με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο. Η συμφωνία αυτή, ανάμεσα σε άλλα, θα επανεξετάσει από μηδενική βάση και τις πενήντα οκτώ διαφορετικές φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές».


Στο κρίσιμο μέτωπο των συμφωνιών με τους δανειστές της Ελλάδας, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, αυτό ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953.


Φορολογικά έσοδα
Αναφέρθηκε επίσης και στους τρόπους αύξησης των δημόσιων εσόδων ως ποσοστού του ΑΕΠ, ώστε να φτάσουν από 41% σήμερα, στο 45% που είναι ο μ.ό. της Ευρωζώνης (με στόχο ετήσια αύξηση 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ):

    προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
    καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
    αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμός και στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό


Τραπεζικό σύστημα

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των αγροτών, καθώς και οι τραπεζικές υπηρεσίες προς μικροκαταθέτες, θα συνεχίζουν να στηρίζονται από ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα οποία θα επιστρέψουν σε «δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως και περιφερειακά αποκεντρωμένης δημόσιας επενδυτικής τράπεζας.

Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου για την κοινωνική ασφάλιση

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας θα αξιοποιηθούν με δημιουργία Ειδικού Ταμείου που θα διαχειρίζεται τα έσοδα: του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Οι πόροι αυτοί θα καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, μελλοντικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης.

Θα εκπονηθεί εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, ενώ θα ενισχυθεί ο ρόλος του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί το ΙΓΜΕ.

Στη συνέχεια, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, η οποία έχει πέντε πόλους:

1. Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Με ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφιών, συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων με μεταποιητικές και συνεταιριστικές, δημιουργία εμπορικών δικτύων, εσωτερικών ή διεθνών, με τη συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς. Ο κ.Τσίπρας εξήγγειλε επίσης έκδοση κάρτας αγρότη, «καλλιεργητικής κάρτας με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου», αλλά και ανακατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ελληνική γεωργία, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

2. Τουριστικό σύμπλεγμα.
Αντί για ξενοδοχειακά μεγαθήρια και τουριστικές κατοικίες σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, αλλά και τη λογική των «all inclusive», θα προωθηθεί η σύνδεση του τουρισμού με το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, την περίθαλψη, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε άμεση επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, ενώ δεσμεύτηκε ότι εάν η συγκυβέρνηση κόψει το εποχικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, θα το επαναφέρει.

3. Ενεργειακό σύμπλεγμα.
Απόρριψη των ιδιωτικών «βιομηχανικών ΑΠΕ» όπως το πρόγραμμα Ηλιος, αλλά και επιδίωξη του «βέλτιστου μίγματος» συμβατικών πηγών και ΑΠΕ καθώς «δεν μπορεί να εγκαταληφθεί ο λιγνίτης». Αμεση καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων με GPS και σήμανση στα βυτιοφόρα, μοριακούς ιχνηθέτες στα καύσιμα και συστήματα εισροών-εκροών.

4. Βιομηχανίας περιβαλλοντικές τεχνολογίες και έρευνα.
Στήριξη της δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, της δυνατότητας χρηματοδότησής τους, με έμφαση στην περιφέρεια και την καινοτομία, ώστε «οι νέοι επιστήμονες να μείνουν στον τόπο μας, να εργαστούν για την ανάπτυξη της Ελλάδας και όχι των χωρών υποδοχής τους».

5. Κατασκευαστικό σύμπλεγμα. Στόχευση στις ποιοτικές «πράσινες» παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια και κατοικίες, με κίνητρα για τη συστηματική θερμική και αντισεισμική θωράκιση, αλλά και την δημιουργία νέων κτιρίων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Σκληρή γλώσσα κατά Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη

Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Σαμαρά στην τελετή εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι θέλει να σας πει αλήθειες. Με έμμεσο τρόπο δηλαδή, σας είπε ότι μέχρι πρότινος δεν έλεγε αλήθειες. Έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας. Και όποιος τον πίστεψε την πάτησε. Έτσι απλά και τόσο κυνικά. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε όλοι: όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή;

Όταν ο κ. Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;»

Όσο για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτό το πακέτο μέτρων είναι το τελευταίο, σχολίασε πως ούτε το τελευταίο πακέτο θα είναι, ούτε το τελευταίο ψέμα του κ. Σαμαρά.

Σε ότι αφορά στις κατηγορίες του πρωθυπουργού προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τα περί «λόμπι της δραχμής» , ο κ. Τσίπρας απάντησε: « Φαντασιώνεται, ο πρωθυπουργός, σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας. Τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη. Αλλά ποιους ανεμόμυλους κατατροπώνει στην οργιώδη φαντασία του ο κ. Σαμαράς; To αόρατο «λόμπι της δραχμής». Ένα λόμπι που πεισματικά αρνείται να κατονομάσει. Τη στιγμή που συμμαχεί με το μόνο πραγματικό και ορατό λόμπι, το «λόμπι της χρεοκοπίας» αυτού του τόπου, που έδωσε γη και ύδωρ τον Ιούνη για να τον κάνει πρωθυπουργό».

Χαρακτήρισε «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου» τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη και για τον πρωθυπουργό που παρομοίασε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με Κασσάνδρα που τη διέψευσε, παρατήρησε: «Αν κάποιον έχει διαψεύσει ο κ. Σαμαράς είναι τον ίδιο του τον εαυτό. Κανέναν άλλο.

Γιατί από το 2009, όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις επιπτώσεις από την προσφυγή στο ΔΝΤ και το ολέθριο Μνημόνιο έχουν επαληθευτεί.

Θα πέσουν στο κενό τα σχέδια αποσταθεροποίησης

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο κ.Τσίπρας είπε ότι «επιφαινόμενο της κρίσης της δημοκρατίας είναι η ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. Προειδοποιούμε, λοιπόν, όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό. Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία».