15 Σεπ 2012

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ζητά η τρόικα


Το πακέτο μέτρων θα πρέπει να έχει κλείσει σε 10 ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στην Κύπρο...
 
 Παράλληλα επισήμανε, πως όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας θα παρουσιαστεί στο Eurogrοup στις 8 Οκτωβρίου.


Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης, που πλέον έχει περάσει στο προσκήνιο μετά και τις σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων από Ευρώπη και ΔΝΤ, τόνισε, πως «όλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, όπως και η επιμήκυνση η οποία είναι ουσιαστικά τροποποίηση της συμφωνίας». Αυτό που προέχει, σημείωσε, είναι η απελευθέρωση της δόσης των 31 δις ευρώ, η οποία εκτίμησε πως αν υπάρξει θετικά απόφαση τον Οκτώβριο θα φτάσει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε, ότι έχουν συμφωνηθεί τα 7,5 δις ευρώ και σημείωσε, πως η τρόικα επιμένει στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Ωστόσο, ανέφερε, πως έχουν μειωθεί οι πιέσεις για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο.

Σχετικά με αφορολόγητο όριο, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε, ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, για να μην γίνουν αλλαγές στα φυσικά πρόσωπα. Για τα εργασιακά ανέφερε πως η κυβέρνηση ζητά να μην γίνουν αλλαγές.

«Υπάρχει σημαντική αποδοχή, ότι υπάρχει πρόοδος. Υπήρξε πράγματι συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, πως «το βασικό, όπως τόνισαν όλοι, είναι ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr