24 Σεπ 2012

Π. Μπεγλίτης: "Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση για το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ της Αττικής στην Κορινθία - "Δεν θα γίνει ο τόπος μας,χώρος εναπόθεσης των προβλημάτων της Αττικής και της χώρας!"


Για την αιφνίδια μετατροπή του 6ου Σ.Π. σε Κέντρο Προσωρινής Φύλαξης παράνομων μεταναστών ,αλλά και για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης ΡΟΜΑ από την Περιφέρεια  Αττικής στην Κόρινθο,  ο πρώην υπουργός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τις αποφάσεις εκείνες...
που θέλουν την Κορινθία να μετεξελίσσεται σε χώρο εναπόθεσης όλων των προβλημάτων της Αττικής και της χώρας .Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός αναφέρει τα εξής:

« Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθώ τις εξελίξεις στο νομό μας, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, αλλά και με τις πληροφορίες για την πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου, να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση ΡΟΜΑ από την Περιφέρεια Αττικής στην Κορινθία. Είμαι βέβαιος, ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη ριζικής και αποφασιστικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Η διόγκωση της τα τελευταία χρόνια και η απουσία μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, θέτουν  ζητήματα δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, σε μια περίοδο μεγάλων γεωστρατηγικών ανατροπών στην ευρύτερη περιοχή.
 

Έχω εκφράσει επανειλημμένως  την θετική μου στάση  για την δημιουργία Κέντρων Προσωρινής Φύλαξης Παράνομων Μεταναστών, η οποία όμως θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο, εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να μην ενεργούμε για λόγους εντυπωσιασμού και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ασφαλώς και η Κορινθία πρέπει να συμμετάσχει στην συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Υποδοχή Κέντρου Προσωρινής Φύλαξης. Κανένας νομός της Πελοποννήσου και για κανέναν λόγο, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτόν τον σχεδιασμό.
 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, με αιφνιδιαστικό τρόπο και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τα κόμματα και τους εκπροσώπους του στο κοινοβούλιο, μετέτρεψε το 6ο Σ.Π.  το οποίο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, σε Κέντρο Προσωρινής Φύλαξης.
Με τον τρόπο αυτό το αρμόδιο υπουργείο και η ηγεσία του, οδηγεί δυστυχώς την κοινωνία και τους φορείς σε αντιπαλότητα και σε σύγκρουση, ενώ θα έπρεπε με διάλογο και την ευρύτερη συναίνεση, να συμφωνηθεί η επιλογή του χώρου εγκατάστασης με την ικανοποίηση όλων των αναγκαίων προυποθέσεων υγιεινής και ασφάλειας . Αυτή η απαράδεκτη διαδικασία που επελέγη, αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» για την ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, ενώ στην ουσία δεν θέλει, παρόλο ότι κόπτεται υποκριτικά, να λυθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην χώρα μας. Συγχρόνως,  όμως,  λειτούργησε υπονομευτικά για τους δημοκρατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στο νομό μας.
 
Υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητα που οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε, είναι η κινητοποίηση μας για την αποτροπή της μετεξέλιξης του στρατοπέδου σε μόνιμο Κέντρο Φύλαξης χιλιάδων λαθρομεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν και δεν διαψεύδονται.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια θα  πρέπει να συμμετάσχουν η Περιφέρεια, οι Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου,  οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλοι οι βουλευτές των νομών, ώστε να συμφωνηθεί ένα σχέδιο χωροθέτησης Κέντρων για όλη την Περιφέρεια, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Με ποια λογική και με ποια επιχειρήματα θα εξαιρεθούν από αυτήν την εθνική προσπάθεια, οι νομοί Μεσσηνίας ,Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας; Οι Κορίνθιοι πολίτες δεν μπορούν να αποδεχθούν την επιλεκτική διαχείριση του προβλήματος και τις πρακτικές «δυο μέτρων και δυο σταθμών».

 
Πρόσφατα, σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις ήλθαν να προστεθούν και οι πληροφορίες για την πρόθεση μετεγκατάστασης ΡΟΜΑ από την Αττική στην περιοχή μας. Αυτές οι πληροφορίες, εύχομαι, να μην ευσταθούν και το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να τις διαψεύσει.
Η Κορινθία δεν θα γίνει χώρος εναπόθεσης όλων των προβλημάτων της Αττικής και της χώρας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω  υποβάθμιση και απαξίωση του νομού μας, που αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα ανεργίας, αποβιομηχάνισης, ανασφάλειας και εγκληματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό.
Η Κορινθία δεν μπορεί να γίνει νομός δεύτερης κατηγορίας και οι πολίτες της παθητικοί θεατές απαράδεκτων αποφάσεων.
 
Δυστυχώς, μετά τις πρόσφατες εκλογές η περιοχή μας στερείται της αξιόπιστης και αποτελεσματικής φωνής στο κοινοβούλιο και του ειδικού πολιτικού βάρους  στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι εκπρόσωποι της,  βουλευτές,  είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών. Παραμένουν άφωνοι μπροστά στις εξελίξεις ,τους αγνοούν όταν λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις, δεν μπορούν να επηρεάσουν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Η Κορινθία βυθίζεται στην απαξίωση και στην ανυποληψία. Ήλθε ο καιρός να αντιπαλέψουμε αυτήν την καθοδική πορεία».