27 Ιουλ 2012

Reuters: Επανέρχεται το θέμα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους

 
Επανέρχεται το θέμα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται...

έτοιμες να δεχθούν νέες απώλειες, με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα του 100%.
Κάτι τέτοιο σημαίνει νέο «κούρεμα» της τάξης των 70-100 δισ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει, ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες θα χάσουν από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Αλλά επίσης σημαίνει, ότι και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν απώλειες.
Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι, να σηκώσουν το βάρος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό ίσως σημαίνει, ότι κάποιες τράπεζες - ακόμα και η ίδια η ΕΚΤ - θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση»
αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Reuters.

Η ίδια η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Πάντως, το πρακτορείο επισημαίνει, ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνεται, ότι το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει, ότι οι οποίες αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα συνεχιστεί η αξιολόγηση της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε, ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, ότι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.



ΠΗΓΗ: tovima.gr