23 Ιουλ 2012

«Αδιανόητο» τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα λέει το Βερολίνο


Μία μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω δανειοδότηση προς την Ελλάδα και η χώρα «ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την πτώχευση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη», οι πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας...
συνεχίζονται. 

Νέο δημοσίευμα αυτή τη φορά της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung αναφέρει, ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να προωθήσει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης. Την ίδια ώρα πάντως, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής επισημαίνει, ότι η Κομισιόν  δεν έχει ενημερωθεί, για υποτιθέμενα σχέδια του ΔΝΤ να σταματήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα.


Αρνητική και για χρονική παράταση το Βερολίνο


Απίθανη θεωρεί την έγκριση τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου. Παράλληλα, αρνητικός στο να δοθεί χρονική παράταση στην Ελλάδα εμφανίζεται σε συνέντεξή του στη Bild, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, μετά το Spiegel και η Suddeutsche Zeitung υποστηρίζει σήμερα, ότι οι σημαντικότεροι χρηματοδότες της Ελλάδας, και κυρίως η Γερμανία, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα, πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.


Αυτό ισχύει και για το ΔΝΤ, όπως ισχυρίζεται η SZ, κάτι που έγραψε χθες και το Spiegel.  
Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια τρύπα δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποδίδεται στο γεγονός, ότι πάγωσαν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων.


Επιπλέον, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθούν και εξαιτίας του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί χρονική παράταση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.


Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις της τρόικας, μία παράταση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα ανέβαζε το κόστος της βοήθειας για την Ελλάδα σε ένα ποσό από 10 έως και 50 δισ. ευρώ επιπλέον. Έτσι, τα 130 δισ. που προβλέπει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν επαρκούν.


Η SZ από την πλευρά της σημειώνει, ότι εφόσον το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο για περαιτέρω χρηματοδότηση «αλλά η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 50 δισ. ευρώ, γίνεται πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας».


Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, είναι αδιανόητο να εμφανιστεί εκ νέου η Α. Μέρκελ ενώπιον του κοινοβουλίου και να ζητήσει την έγκριση και τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Εάν απεμπλακεί το ΔΝΤ, δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας διαμηνύει σήμερα και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, Μίχαελ Μάιστερ.


Να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου "διάσωσης" από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κάλεσε την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.


"Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει", τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα. Αρνήθηκε να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και επισήμανε, ότι αναμένει τα νέα συμπεράσματα της τρόικας.


Συμπλήρωσε, ότι δεν κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην κατάσταση στην Ελλάδα και εκείνη στην Ισπανία, στην περίπτωση της οποίας το Eurogroup ενέκρινε ένα σχέδιο δανεισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, την Παρασκευή. "Τα αίτια των κρίσεων στις δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισπανική οικονομία είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και έχει μια διαφορετική δομή. Η χώρα θα σταθεί στα πόδια της ξανά γρήγορα", εκτίμησε.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr