23 Ιουλ 2012

Οι αγορές «χτυπούν» το Νότο - προ των πυλών το μνημόνιο στην Ισπανία


Σε ιστορικό υψηλό βρέθηκαν οι αποδόσεις των ισπανικών τίτλων το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι αντίστοιχοι γερμανικοί βρέθηκαν στο ναδίρ της απόδοσής τους, καθώς αντιμετωπίζονται σαν... ράβδοι χρυσού.

Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι για τις δυνατότητες της Ευρώπης να στηρίζει την ισπανική οικονομία και καταφεύγουν στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, αφήνοντας χωρίς ρευστότητα μεγάλες και μικρές οικονομίες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.


Οι τιμές των γερμανικών ομολόγων πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς τοποθετήσεις εν μέσω κορύφωσης των ανησυχιών ότι Ισπανία θα χρειασθεί διάσωση ως χώρα και για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, κατά 3 μονάδες βάσης, στο 1,13%.

Η ύφεση «στραγγαλίζει» τη Μαδρίτη
 

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ισπανίας, η οποία εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012, συρρικνώθηκε με «πιο έντονο» ρυθμό μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας, της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι οποίες περιέχονται στο μηνιαίο ενημερωτικό της δελτίο που δημοσιεύεται σήμερα.

Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν ήδη είχε καταγραφεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, ενώ η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα κατά 1,5% για το σύνολο του έτους.

Ετσι, το επιτόκιο των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το πρωί σήμερα πλησιάζοντας το 7,5%, ένα επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ, εν μέσω των ανησυχιών των αγορών πως η Μαδρίτη θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει την κρίση δίχως προηγούμενο που αντιμετωπίζει.

Στις 11:20 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο ανήλθε στο 7,466%, από 7,226% στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τράπεζες στην Ιταλία
 

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν σημαντικά, με αποτέλεσμα την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας - της UniCredit και της Intesa - καθώς οι τιμές τους μειώθηκαν περίπου 5%, ξεπερνώντας την πτώση των τιμών των μετοχών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας - της Monte dei Paschi di Siena - καθώς και των Banco Popolare και Mediobanca ανεστάλη επίσης.