26 Ιουλ 2012

Καταιγίδα μέτρων μέχρι τον Σεπτέμβρη


Οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν εντός του έτους αλλά και για τον σχεδιασμό των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που αφορούν τη διετία 2013-2014, καλούνται να λάβουν σήμερα στις δύο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες..
του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. 

Τα μέτρα, τα οποία - όπως παραδέχονται και στελέχη της κυβέρνησης - θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, «κλείδωσαν» αργά χθες το απόγευμα, μετά και τον νέο γύρο επαφών που είχε ο κ. Γ. Στουρνάρας με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και χθες το βράδυ δόθηκαν στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων που θα αποφασιστούν το φέρουν τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας.

Οπως είχε δημοσιεύσει το «Εθνος», η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, που θα κινείται γύρω στα 2.200 ευρώ, ενώ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν το πλαφόν αυτό να φτάσει και στα 2.100 ευρώ.

Από το ποσό αυτό έως τα 1.000 ευρώ θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις,
ενώ δεν θα πειραχτούν οι λεγόμενες χαμηλές συντάξεις, οι οποίες - σύμφωνα με την κυβέρνηση - είναι αυτές των 1.000 ευρώ και κάτω.

Επίσης, σημαντικές θα είναι οι περικοπές των επιδομάτων.
Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ανέγγιχτα θα μείνουν μόνον το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.

Στο πακέτο των μέτρων, που αφορούν τη διετία 2013-2014, εντάσσεται και η μελέτη, που έχει εκπονήσει το ΚΕΠΕ, για την επιβολή πλαφόν, που δεν θα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στη σημερινή Σύσκεψη Κορυφής θα τεθούν επίσης θέματα που αφορούν την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει την τελική λίστα ισοδύναμων μέτρων που έχουν βρεθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να περισωθούν τα ειδικά μισθολόγια ή - όπως τόνιζε χθες μέλος του οικονομικού επιτελείου - όσα από αυτά είναι δυνατόν να διατηρηθούν.

Η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα αφορά τους ένστολους (ΕΛ.ΑΣ. - Ενοπλες Δυνάμεις) που χαρακτηρίζονται ως μάχιμοι.

Τέλος, στην ατζέντα της σύσκεψης περιλαμβάνεται ακόμη η λίστα με τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες θέλει να προχωρήσει τάχιστα η κυβέρνηση, αλλά και το κλείσιμο - συγχώνευση κρατικών φορέων, σχεδιασμός που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται.


Η λίστα με τις περικοπές

    * Επιβολή πλαφόν 2.000 έως 2.200 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές
(κύριες και επικουρικές).
    * Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.
Από 1.000 μέχρι 1.400 η μείωση θα φτάνει το 5%, και 10% στις συντάξεις από 1.400 ευρώ έως το πλαφόν που θα οριστεί.
    * Αναδρομική επιβολή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    * Περικοπές 10% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια, πλην των μάχιμων αστυνομικών και των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    * Περικοπές στα κοινωνικά και στα προνομιακά επιδόματα με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με εξαίρεση το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
    * Νέες περικοπές, ύψους 22,7%, στο εφάπαξ δημόσιων υπάλληλων αλλά και όλων των ασφαλισμένων σε ελλειμματικά Ταμεία.
    * Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ.
    * Πάγωμα μισθολογικών ωριμάνσεων.
    * Επιβολή ετήσιου πλαφόν 1.500 ευρώ στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο.
    * Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr