26 Ιουλ 2012

Ευ. Βενιζέλος: Κάνουν τραγικό λάθος όσοι επιτίθενται στην Ελλάδα

 
Αυστηρό μήνυμα προς τους εταίρους, που δεν σέβονται την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, έστειλε για δεύτερη ημέρα στη σειρά ο πρόεδρος του ΠαΣοκ κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος...

«Όσοι νομίζουν, ότι προσφέρουν υπηρεσία στο ευρώ ή στη χώρα τους πετώντας κάθε μέρα επικοινωνιακά "βελάκια" σε έναν αδύναμο εταίρο που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της δημοσιονομικής του προσαρμογής, κάνουν τραγικό πολιτικό και οικονομικό λάθος, εμφανίζονται ανιστόρητοι, δεν έχουν μελετήσει την οικονομική ιστορία των μεγάλων κρίσεων», τόνισε.

Αυτό είναι το μήνυμα, επισήμανε, που πρέπει να στείλουμε στους φίλους μας στην Ευρωζώνη και στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και πρόσθεσε, ότι «το κρίσιμο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα και τα ελληνικά μακροοικονομικά και οικονομικά μεγέθη, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωζώνης και κυρίως η διασφάλιση της προοπτικής της».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ακόμα, ότι η δυναμική της οικονομικής κρίσης επιβάλει γενναίες, οριστικές και αξιόπιστες αποφάσεις και μολονότι μια μικρή πτυχή αυτών των αποφάσεων θα αφορά την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και τις προοπτικές ανάπτυξης της να έχει συντελέσει στην υπέρβαση του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος.
 

Επίσης, ενημέρωσε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, λέγοντας ότι υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για αλλαγή των ρυθμίσεων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η Ένωση Τραπεζών θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έθεσε στους τραπεζίτες και το θέμα των δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους και ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόζουν, ως προς τις διευθετήσεις των δανείων και ιδίως των καταναλωτικών και των στεγαστικών, τους κανόνες που έχουν νομοθετηθεί για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Δηλαδή, η συνολική διάρκεια του δανείου, ο αριθμός των δόσεων και ιδίως το ύψος της μηνιαίας δόσης να εναρμονιστεί με τα πραγματικά εισοδήματα και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, όπου δεσμεύτηκε, ότι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη θα μεταφέρει το αίτημα των δημάρχων, να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στους προϋπολογισμούς των δήμων και πως το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ που θα λάβουν, είναι επιβεβλημένο ώστε να ανταποκριθούν στο κοινωνικό τους έργο. Επιπλέον, σημείωσε, ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ.