8 Ιουν 2012

Στέλεχος του ΣΔΟΕ: Συμφωνώ με την κ. Λαγκάρντ για τη φοροδιαφυγή


Απόλυτα σύμφωνος με τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, δηλώνει ο διευθυντής ελέγχων του...
ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», ο κ. Λέκκας σημειώνει, ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει το 12 - 15% του ΑΕΠ, δηλ. 40 - 45 δισεκατομμύρια τον χρόνο, και τονίζει, ότι «εάν μπορούσαμε από αυτά, να εισπράξουμε μόνον τα μισά, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί». 

Για να συμβεί αυτό, όπως αναφέρει, απαιτείται πολιτική βούληση, και «οι πολιτικοί μας έχουν ξεκινήσει να το καταλαβαίνουν».

«Τους κατάλληλους νόμους τους διαθέτουμε από το 1996, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ» υπογραμμίζει.

Καταγγέλλει, επιπλέον, έλλειψη συνεργασίας των τραπεζών παρά τα δισεκατομμύρια, όπως σημειώνει, που έδωσαν οι Βρυξέλλες για να τις διασώσουν. «Δυστυχώς μέχρι τώρα θα πρέπει να πω, ότι καλή συνεργασία με τις τράπεζες δεν υπάρχει. Κάναμε αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί πάνω από 5000 υπόπτων και το πετύχαμε μόνο σε 214 περιπτώσεις. Τα πρόστιμα που επιβάλαμε ήταν της τάξης των 650 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Λέκκα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των υπηρεσιών φορολογικών ελέγχων βρίσκεται στην ίδια την υπηρεσία και στη διαφθορά υπαλλήλων. 

Εκτιμά πάντως, ότι η χρήση του νέου λογισμικού «Elenxis», που δοκιμάζεται ήδη, μπορεί να δώσει σε αυτό ένα τέλος. «Με το Elenxis θα μπορούμε να παρακολουθούμε τι κάνει ο εφοριακός. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα το εγκαταστήσουμε και ελπίζουμε να σταματήσουν το "λάδωμα" εφοριακών και οι βρώμικες συναλλαγές» σημειώνει.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr