8 Μαΐ 2012

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα χέρια της Αριστεράς

  
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει σήμερα, τη διερευνητική εντολή και θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την χθεσινή αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά. 
Ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη...
συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά χθες, έκανε άνοιγμα στον Αλ. Τσίπρα, δηλώνοντας πως αναμένει «σαφείς προτάσεις». 

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό – ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αποκλείσει συνάντηση με τη Χρυσή Αυγή. Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή, την οποία αναμένεται να λάβει, στις 14:00, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την Τρίτη πρόταση τριών σημείων, που θα περιλαμβάνει την άρνηση του Μνημονίου, τον σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Χθες, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή.

Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε, σχετικά με τη δυνατότητα του πρώτου κόμματος να έχει το μπόνους των 50 εδρών με ποσοστό κάτω του 20%. Σχετικά με το θέμα θα γίνουν επαφές με συνταγματολόγους, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως.