8 Μαΐ 2012

«Μονόδρομος η λιτότητα για όσους έλαβαν στήριξη»


«Οι χώρες της ΕΕ που έχουν λάβει διεθνή στήριξη "δεν έχουν άλλη επιλογή" παρά να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας παράλληλα με τις προσπάθειές τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη», τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αρνούμενος...
 
παράλληλα να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η διεθνής χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα παγώσει μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, πως αναμένει κυβέρνηση συνεργασίας, που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. 
Στο ίδιο πνεύμα και οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προέκρινε, επίσης, ως μόνη λύση την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. 
    
Ο Μπαρόζο σχολίασε, ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

«Η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως, αν η χώρα θέλει να επιστρέψει στις αγορές και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων», συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε, ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή, από την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνήσει, με στόχο την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών τους: «Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή - εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή». Αν και παραδέχτηκε ότι οι προσαρμογές είναι οδυνηρές, σημείωσε ότι η συνεχής αύξηση των ελλειμμάτων δεν ευνοεί την ανάπτυξη.

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ως ένα δείγμα δημοκρατίας. Βεβαίως, κανείς θα πρέπει να αναλογιστεί, ότι τα οικονομικά προβλήματα και η υπερχρέωση της Ελλάδας είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται πολύ πριν το αίτημα για την υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, όπως ζήτησε η κυβέρνηση και υποστήριξε το ελληνικό κοινοβούλιο», σημείωσε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών και περιμένουμε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις».

Μ. Σουλτς: Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι, αν το σύμφωνο σταθερότητας συνοδευόταν με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης, το ελληνικό κοινοβούλιο θα στήριζε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς τόνισε, ότι «έχουμε επιτακτική ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης προς τις μελλοντικές γενιές», αλλά «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός».

«Πρέπει να δούμε από την πλευρά των εσόδων και όχι μόνο να κόβουμε τις δημοσιονομικές δαπάνες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ο έλεγχος των ελλειμμάτων, ελαφραίνοντας την εξυπηρέτηση του χρέους, θα μπορούσε να δώσει περιθώρια ελιγμού στις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προωθήσουν μεγάλες επενδύσεις.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ζήτησε επίσης, να θεσπιστεί το ταχύτερο δυνατόν ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη, για να υπάρξει μια επιπλέον πηγή εσόδων για τα κράτη, αναγνωρίζοντας πως το σχέδιο αυτό συναντά «μαζική αντίσταση».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr