27 Μαΐ 2012

Βενιζέλος: Τυφλός και καταστροφικός ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας


Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι, εάν η χώρα βαδίζει στη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης ή στη γραμμή της οργανωμένης αναθεώρησης των..
δυσμενών της όρων, τόνισε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου.
 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, ότι ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου είναι «τυφλός και καταστροφικός», διότι «η Ελλάδα θα καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, θα διευκολύνουμε έτσι το οριζόντιο κόμμα της δραχμής, που επενδύει στην έξοδο από το ευρώ κερδοσκοπώντας, και θα θέσουμε σε κίνδυνο καταθέσεις και τραπεζικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα αποτελέσματα της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου θα είναι μεταξύ άλλων «μαζική φτώχεια, ανεργία, διόγκωση του χρέους, απαξίωση των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας».

«Η μοναδική υπεύθυνη πρόταση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση των όρων της σύμβασης», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε τα έξι σημεία στα οποία μπορεί να βασιστεί η αναθεώρηση αυτή που είναι τα εξής:

    - Να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις

    - Να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

    - Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά

    - Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές

    - Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα

    - Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της νεανικής επιχειρηματικότητας

Επιπλέον σημείωσε, ότι «η σύμβαση έχει και μερικά θετικά σημεία όπως η μείωση του χρέους, η διάσωση των τραπεζών και οι νέες επενδύσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ, λέγοντας πως είναι «ανακόλουθη με στενό ορίζοντα», όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε «κακό αντίγραφο του χθες» και έκανε λόγο για «τεχνητό διπολισμό» και «καρικατούρα της πόλωσης».

«Στις 6 Μαΐου κυριάρχησε η ψήφος θυμού. Τώρα ήρθε η ώρα μιας πιο θετικής, πιο ψύχραιμης ψήφου» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη να σπάσει η πλαστή πόλωση που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν, καθώς το σύστημα δεν είναι διπολικό.

«Θέλουμε κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, με ισχυρή νομιμοποίηση, με κορμό την Κεντροαριστερά» πρόσθεσε και υποστήριξε, πως ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναθεώρηση της σύμβασης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το ύφος της ήταν «απαράδεκτο και προσβλητικό». «Το θέμα δεν είναι τι θα πάθουν οι άλλες χώρες αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ότι η επίπτωση για την Ελλάδα θα είναι ακαριαία και τραγική. Να μην ασχολούμαστε τι θα πάθουν οι άλλοι, να κοιτάξουμε τι θα πάθουμε εμείς» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά νομίζοντας ότι κρατούν στα χέρια τους πυρηνικό όπλο κρατούν κουτί με σπίρτα και μπορεί να βάλουν φωτιά στις ελπίδες και τα όνειρα του ελληνικού λαού», ανέφερε.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τσόντα κανενός. Θα τοποθετηθούμε βάσει της πρότασής μας. Τα άλλα κόμματα πρέπει να μιλήσουν πριν τις εκλογές όχι μετά. Να μην παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό. Τα κατά συνθήκην ψεύδη τα έχουμε πει κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ και το έχουμε πληρώσει», δήλωσε και πρόσθεσε, ότι σέβεται τη θέση του ΚΚΕ που διαχρονικά λέει έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ. «Δεν δέχομαι τις αντιφατικές θέσεις δεν μπορώ να παρακολουθήσω ένα γαϊτανάκι δηλώσεων. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες καθαρά λόγια» τόνισε.

Σχετικά με το ντιμπέιτ, σημείωσε, πως οι συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων γινόταν γιατί υπήρχε διπολικό σύστημα και οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργοί. Αυτό έχει πάψει να υπάρχει. Δεν έχει νόημα των ντιμπέιτ μεταξύ δύο αρχηγών. Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα κόμματα, συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.