27 Μαΐ 2012

Βενιζέλος: Στην Ευρώπη χάνουν το μπόι τους


Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλόγισε ελλειμματική διαπραγματευτική οντότητα στην Ευρώπη εξαπέλυσε χθες από το Ναύπλιο ο πρόεδρος τοπυ ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που δήλωσε ότι έχει κατανοήσει το «ηχηρό» και «σκληρό» μήνυμα... που έστειλαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.


Μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο της «πρώτης πρωτεύουσας της χώρας», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πολλοί ζήλεψαν τη θέση του ΠΑΣΟΚ και θα ήθελαν να βρίσκονται στο μέσον του πολιτικού φάσματος και να είναι η δύναμη των αλλαγών. Και στρέφοντα ςτα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Ομως αυτός ο χώρος, η κοίτη της κεντροαριστεράς, δεν είναι τεχνητό προϊόν και δεν συνδέεται με την πολιτική συγκυρία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα έξι σημεία αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης και αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει η εκλογή του.

«Τους είδαμε όταν πηγαίνουν στην Ευρώπη πόσο μικραίνει το μέγεθός τους. Γιατί στα 'αποδυτήρια' κι όχι στον 'αγωνιστικό χώρο', τα λόγια είναι εύκολα», είπε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι μετρούν τον 'ίσκιο' τους και νομίζουν ότι έχουν αποκτήσει διεθνές πολιτικό μέγεθος».


Ψάχνονται
Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ψάχνουν να βρουν τώρα ποια είναι η πραγματική εικόνα της κατάστασης της οικονομίας, αφού είπαν όσα είπαν προεκλογικά», κάνοντας ακόμη λόγο για καθημερινό «παιχνίδι αντιφάσεων και εντυπώσεων». «Ποιος τους πιστεύει και γιατί να τους πιστέψει;», διερωτήθηκε.

«Αρκετά πληρώσαμε τα προεκλογικά ψέματα, κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ως χώρα. Αν θέλουν να μιμούνται το ΠΑΣΟΚ, ας μιμούνται τις μεγάλες κατακτήσεις και αλλαγές και όχι τις πιο αρνητικές όψεις» του, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, παρέπεμψε εκείνους που μιλούν για καταγγελία της δανειακής σύμβασης «να πάνε να διαπραγματευτούν με τους Ολλανδούς» οι οποίοι, όπως είπε, λένε να μη δοθεί ούτε ευρώ στο Νότο, «διότι με τη Μέρκελ και τον Ολάντ δεν είδα να τα καταφέρνουν πολύ καλά».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι στήνεται ένα «στείρο πολιτικό σκηνικό δίπολου», με μια σκληρή δεξιά της «εθνικοφροσύνης» από τη μια, η οποία, όπως είπε, παραπέμπει στην εποχή της ΕΡΕ και, από την άλλη, έναν «δήθεν αριστερό λόγο», τον οποίο χαρακτήρισε ως «φεστιβάλ δημαγωγίας, προχειρότητας και ανευθυνότητας».

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες.

Απαντώντας σε αυτές είπε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είχε καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και μίλησε για πολιτικούς που μιλούν «ευθαρσώς» για τη δραχμή.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, επανέλαβε ότι προσωπικά ήταν αντίθετος και πρόσθεσε ότι δεν πίστευε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη κάτι τέτοιο και πως «αυτό είναι και μια αλλοίωση του σκοπού της».

Επιπλέον, υποστήριξε πως το «δυστύχημα» είναι ότι στο ΔΝΤ έχει προσφύγει η Ευρώπη συνολικά και όχι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία. Ακόμη, ανέφερε ότι θα μπορούσε να μην είναι η Ελλάδα που θα «άνοιγε την πόρτα», ότι «δεν θα έπρεπε να δώσουμε εμείς την αφορμή» και πως, όμως, «αυτό θα ήταν παροδικό».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, είπε ότι το ζήτημα των μεταναστών «δεν είναι ζήτημα αυτοδικίας των Χρυσαυγιτών», ενώ χαρακτήρισε «προεκλογικό μύθο» τις φημολογίες ότι το ΠΑΣΟΚ «τα 'χε βρει με τη ΝΔ».