31 Μαΐ 2012

Σαμαράς: Διετές επίδομα ανεργίας, 3 χρόνια «εφεδρεία» στο Δημόσιο


Τις 18 κυβερνητικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, την ανάπτυξη των οποίων συνόδευσε με έμμεση επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και την λογική της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου, παρουσίασε μιλώντας στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό...
Επιμελητήριο Αθηνών, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε, ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν «καμία σχέση με μονομερή καταγγελία του Μνημονίου», κάτι που, όπως είπε, θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ και σε νέα, πολύ χειρότερα Μνημόνια.

Εθεσε την αύξηση της απασχόλησης ως κεντρικό άξονα της πολιτικής του και έκανε λόγο για δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς και «διπλάσιες τον επόμενο χρόνο», «ανάλογα και με το ρυθμό εκταμίευσης του ΕΣΠΑ».

Στρέφοντας δε τα πυρά του στη λογική της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και τους υποστηρικτές της, ο κ. Σαμαράς ανέφερε, πως όσοι μιλούν για μία τέτοια λύση:

    - Μας εξαγγέλλουν ήδη από την τηλεόραση νέους φόρους. Στις καταθέσεις, στα εισοδήματα, στην περιουσία, παντού.
    - Οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματά μας και θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων.
    - Μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη κι οδηγούν την Ελλάδα πίσω στο μεγάλο κράτος που μας έφερε ως εδώ. Αυτό είναι επιστροφή, όχι στο χθες, αλλά στο προχθές.


Ο κ. Σαμαράς κατένειμε τις 18 προτάσεις σε δύο κατηγορίες. Σε 10 που προϋποθέτουν διαπραγμάτευση με τους δανειστές και άλλες 8 που μπορούν να προωθηθούν μονομερώς. 


Συγκεκριμένα πρότεινε:

     

1. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009. Και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους. Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και - σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία
    2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Θα χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.
    3. Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες εφ' όσον βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
    4. Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών (ΕΤΑΚ 2009, έκτακτη εισφορά, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011), ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.
    5. Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και επαναφορά της «μετενέργεια» στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες.
    6. Σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες ευρώ τη μεθεπόμενη.
    7. Αντικατάσταση του χαρατσιού τςη ΔΕΗ από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.
    8. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών: Με πρώτο βήμα, τη μείωση του Φόρου για Νομικά πρόσωπα στο 15% την επόμενη χρονιά. Επίσης άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% από το 23%. Με επόμενα βήματα (για τις επόμενες τρείς χρονιές), τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο) Τέλος, με τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα Φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα).
    9. Επέκταση τουλάχιστον έως το 2016 της χρονικής διάρκειας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων [που με βάση τις σημερινές προβλέψεις πρέπει να περικοπούν μέσα στη διετία 2013-14]
    10. Ειδικό καθεστώς για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου, που συγχωνεύονται και καταργούνται: Να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τους.

    Μέτρα που δεν απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση:
    

    11. Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφ' όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια.
    12. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
    13. Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (EIB)
    14. Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.
    15. Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
    16. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.
    17. Πολιτική για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
    18. Επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ, ώστε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr