27 Απρ 2012

Α. Τσίπρας: "Πάρτε τα Cayenne σας και πάτε στη Λιβερία"


Την απερίφραστη πεποίθηση ότι ο πλούτος πρέπει να φορολογηθεί, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την κρίση και να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Υπογραμμίζει, ότι η φοροδιαφυγή δεν οφείλεται σε τεχνική αδυναμία, αλλά σε έλλειψη πολιτικής βούλησης και υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να...
 
αυξηθεί η φορολογητέα ύλη, ελέγχοντας περιουσίες που σήμερα παραμένουν αδήλωτες.  
Προτείνει δημιουργία περιουσιολογίου, ορθολογικό σύστημα κλιμακωτής φορολόγησης και φοροαπαλλαγές για τους εισοδηματικά αδύναμους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά αύξησης του συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στηρίζει αυτήν την πρόταση στην εκτίμηση, ότι οι κεφαλαιούχοι δεν επενδύουν στη χώρα κυρίως λόγω του ασταθούς και διεφθαρμένου πλαισίου.

Στον τομέα της ανάπτυξης επικεντρώνεται στην αγροτική παραγωγή, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εγκατάλειψη των αγροτών. Υποστηρίζει, ότι ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και οι φυσικοί πόροι αποτελούν τους μοχλούς για τον επαναπροσανατολισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. 
Τονίζει, ωστόσο, ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν με όρους «Νορβηγίας και όχι Νιγηρίας». Η κρίση είναι μια σημαντική ευκαιρία για να δούμε και εμείς τι πρέπει να αλλάξουμε, ώστε να σταθούμε γερά στα πόδια μας.

Δηλώνει κάθετα αντίθετος με τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους, γιατί μειώνει την ενεργό ζήτηση. Αντιτίθεται επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ, εκτιμώντας ότι, αν εκχωρηθούν, δεν θα υπάρχουν την επόμενη μέρα εργαλεία, ώστε να υποστηριχθούν οι ανάγκες της κοινωνίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι θα ήθελε το πρόγραμμα Ήλιος να υποστηρίξει με τα έσοδά του τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να εξάγονται κεφάλαια για αποπληρωμή δανείων.

Αναγνωρίζει, ότι υπάρχουν υπερβολικές αμοιβές και προνόμια στο Δημόσιο, αυτά τα φαινόμενα ωστόσο τα χαρακτηρίζει εξαιρέσεις. 
Υπογραμμίζει επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με το κράτος, αλλά με την κοινωνία.

Τέλος, αναφέρεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζητώντας αλλαγή των όρων.

 Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα

 http://www.euro2day.gr/