23 Απρ 2012

Νικητής ο Ολάντ, στον β' γύρο με Σαρκοζί. Άνοδος ακροδεξιάς


Αμφίρροπη προβλέπεται η μάχη μεταξύ Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, που δίνουν μικρό προβάδισμα, που φτάνει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στον...
ηγέτη των Σοσιαλιστών. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ολάντ προηγείται με 28,3%. Ο Σαρκοζί ακολουθεί με 25,8%. Στην τρίτη θέση το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν με 19,6%. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό από τα τελικά αποτελέσματα, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει κερδίσει τον Εθνικό Μέτωπο στην ιστορία του. Ακολουθεί Ζαν Λυκ Μελανσόν με 11,7% και πέμπτος ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με 8,7%.

Τα αποτελέσματα στις 23:00 ώρα Ελλάδας

 
22:52: Ικανοποιημένος παρά την δεύτερη θέση εμφανίσθηκε ο Νικολά Σαρκοζί μιλώντας μπροστά στους οπαδούς του. Η μάχη ξεκινά τώρα, είπε και κάλεσε το ηγέτη των Σοσιαλιστών σε τρεις τηλεμαχίες, για να μάθει ο λαός την αλήθεια, όπως τόνισε.

22:42 Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, στον οποίο επικράτησε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» τόνισε.

 22:30  Ολάντ: Θέλω να επαναπροσανατολίσω την Ευρώπη προς το δρόμο της ανάπτυξης και της εργασίας.

21:45 Ο βρετανικός Economist σημειώνει: Ο Ολάντ είναι ο νικητής του πρώτου γύρου, αλλά η μεγάλη θριαμβεύτρια είναι η Μαρίν Λεπέν

21:32  Τα αποτελέσματα των exit poll αποτελούν κόλαφο για τους δημοσκόπους, που προφανώς είχαν υπερεκτιμήσει την πρόθεση ψήφου της Αριστεράς και είχαν ταυτόχρονα υποβαθμίσει την πρόθεση ψήφου για την Λε Πεν

21:30  Ο υποψήφιος της Αριστεράς Μελανσόν, έδωσε γραμμή στους οπαδούς του να καταψηφίσουν τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο

Σημειώνουμε ότι το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί είχε συγκεντρώσει στον πρώτο Γύρο το 31,18% έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ 25,87 %.
 Η προσέλευση αναμένεται τελικά να φθάσει, ή να ξεπεράσει, το 80% αφού τα ποσοστά στις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα έφθαναν το 70,59% επιβεβαιώνοντας την τάση που είχε διαμορφωθεί από το μεσημέρι με προσέλευση 28,29%. Η προσέλευση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις, που έδειναν μια υψηλή αποχή της τάξεως 28%.

Οι δημοσκοπήσεις "έδειχαν" Ολάντ

Εδώ και πολλούς μήνες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ολάντ ως νικητή του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο. Αν επιβεβαιωθούν, θα είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995).


ΠΗΓΗ: tvxs.gr