23 Απρ 2012

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων


Τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση παρουσίασε από το Ζάππειο o πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι «οι εκλογές που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες από την Μεταπολίτευση του 1974» και λέγοντας πως στόχος του κόμματός του είναι «να τα αλλάξει...
όλα». 
Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν έχει σχέδιο» παρά μόνο «για να δημιουργήσει και να συντηρήσει τους κομματικούς του στρατούς», αλλά και προς την Αριστερά, ότι «περιμένει την κρίση, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση».

«Επαληθευθήκαμε σε όλα»

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα, «Ζάππειο ΙΙΙ», της ΝΔ, υπερασπίστηκε της στάσης που τήρησε το κόμμα του, λέγοντας ότι «επαληθευθήκαμε σε όλα», «επιμέναμε ότι μαζί με τις περικοπές του ελλείμματος πρέπει να υπάρξουν, ταυτόχρονα, και μέτρα ανάκαμψης», ενώ «ψηφίσαμε μείωση χρέους, μείωση των επιτοκίων. Και μετάθεση της αποπληρωμής για 30 χρόνια. Να πάρει ανάσα η Ελλάδα».

«Είδαμε το συμφέρον της χώρας όταν καταψηφίσαμε το Μνημόνιο. Και πάλι όταν ψηφίσαμε το κούρεμα του χρέους» είπε.

«Η μεγάλη διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι εκείνο φώναζε παραμονές εκλογών "λεφτά υπάρχουν". Εγώ αντίθετα φωνάζω "λεφτά δεν υπάρχουν"» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας: «Για να επιτύχουμε χρειαζόμαστε την ομπρέλα της Ευρώπης. Τώρα χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Πώς θα ήταν, επομένως, δυνατό να αφήσουμε τώρα, να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης ή απολύτως απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη;» είπε.

«Όχι» σε συγκυβέρνηση

Παράλληλα, επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος με συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και ζητά αυτοδυναμία.
«Εμείς ζητάμε καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία, για να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος. Ζητώ ισχυρή εντολή και για ένα λόγο ακόμα: Για να μπορέσω να αγκαλιάσω όλους τους Έλληνες! Δεν θέλω να κυβερνήσω αθροίζοντας κομματικές αδυναμίες. Θέλω να κυβερνήσω απελευθερώνοντας τις δυνάμεις ολόκληρου του Έθνους» τόνισε.

Οι οικονομικές εξαγγελίες

Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε, ότι «θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους» με ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αποδώσουν το καθένα άμεσα «πάνω από 300 εκατομμύρια αμέσως». Τέτοια είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα νέα ηλεκτρονικά παιγνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.

Για τους δανειολήπτες υποσχέθηκε «άμεση ανακούφιση» με το ότι «δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους». Παράλληλα τόνισε, ότι οι ομολογιούχοι που έχασαν από το κούρεμα των ομολόγων πρέπει να αποζημιωθούν.

Ως προς το πού θα βρεθούν τα 11 δισ. περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Α. Σαμαράς είπε, ότι αυτά θα προέλθουν κυρίως από την «περικοπή της σπατάλης που υπάρχει παντού» και δεσμεύτηκε «να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά».

Επίσης, ο Α. Σαμαράς δήλωσε, πως «ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί». Ως προς το πώς θα ξεκινήσει η ανάπτυξη νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: Πρώτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεύτερον εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά και, τρίτον, επιστρέφοντας τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις.

Φορολογία, ρευστότητα, ακίνητα

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, αρχής γενομένης με τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%, καθώς και φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, αύξηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές.

Υποσχέθηκε ακόμη οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό «ώστε να είναι απόλυτα σύννομο», αντικατάσταση του λεγόμενου «χαρατσιού» με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ, καθώς και μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. 

Διαρθρωτικές αλλαγές

Ο Α. Σαμαράς μίλησε και για διαρθρωτικές αλλαγές, όπως χτύπημα της γραφειοκρατίας, μικρή κυβέρνηση 15 υπουργείων, συνένωση υπηρεσιών του δημοσίου και αξιοποίηση «των καλύτερων Ελλήνων». 

Επίσης, μίλησε για έναν έκτακτο μηχανισμό από ειδικούς, «που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι» με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς και fast track για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, με ειδική Υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων.

«Πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα, από την πρώτη στιγμή θα απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα» είπε ο κ. Σαμαράς ζητώντας να τεθεί τέλος στην «ηγεμονία των αριστερών ιδεών που "στιγμάτιζε" την επιχείρηση και τον επιχειρηματία».

Μείωση τιμών

Ως προς το θέμα της μείωσης των τιμών, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι πρώτος στόχος είναι να «μικρύνουμε το χάος ανάμεσα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι». «Θα εγκαινιάσουμε τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και την ηλεκτρονική αγορά τους» (τα οποία θα είναι ό,τι η «λαϊκή» για το χονδρικό εμπόριο) και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επικρίνουν τα κόμματα

ΠΑΣΟΚ: Περιμένουμε το «Ζάππειο 4»

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον το Ζάππειο 4» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, στο Ζάππειο, αφού κατά τη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, «το σημερινό Ζάππειο 3 δεν ήταν παρά η αγωνιώδης προσπάθεια του Α. Σαμαρά να εξηγήσει τις ανακολουθίες, τις ασυνέπειες και  τις αντιφάσεις του σε σχέση με το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2».

Ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά,  «δεν βρήκε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για την κυβέρνηση της ΝΔ και την κατάσταση στην οποία αυτή παρέδωσε τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009. Επανέλαβε το γνωστό μοτίβο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και δική του πρωθυπουργία με λευκή εντολή. Αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί, ότι κανένα κόμμα  μόνο του δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση,

Τέλος, εύκολες προεκλογικές  εξαγγελίες και τζάμπα υποσχέσεις,  χωρίς αντίκρισμα, ήταν εν ολίγοις το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, για το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Ακόμα μεγαλύτερα βάσανα

«Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ» βλέπει στο σχέδιο αλλαγών που προτείνει ο Αντ. Σαμαράς, το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο, υποστηρίζεται ότι «ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανίσει ως «νέο μοντέλο» την επιτάχυνση στον γνώριμο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησε ήδη σε τροχιά χρεοκοπίας τη λαϊκή οικογένεια και στη βαθιά οικονομική κρίση, ενώ επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερα βάσανα χωρίς τέλος για το λαό, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με την ομιλία του εμφανίστηκε να «ξέχασε» το νέο τσάκισμα της λαϊκής οικογένειας με τη Δανειακή Σύμβαση, που η ΝΔ συνυπέγραψε στην κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με το ΠΑΣΟΚ».

ΣΥΡΙΖΑ: Αμετανόητος υποστηρικτής του μνημονίου

«Αμετανόητο υποστηρικτή των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου, των μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της μείωσης της φορολογίας για το κεφάλαιο» χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.   

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – EKM: «Το κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο που προτείνει ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ είναι μια νέα αναδιανομή του πλούτου προς τους οικονομικά ισχυρούς, με διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διάλυση της κοινωνίας. Για τις τράπεζες προτείνει την ίδια συνταγή της κοινωνικοποίησης των ζημιών και της ιδιωτικοποίησης των κερδώνενώ υποσχέθηκε νέα μείωση φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15%».  Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ίδιο το μνημόνιο και τα μέτρα καταστροφής της χώρας. 

Δημοκρατική Αριστερά:  Προεκλογικές ρουκέτες

Για προεκλογικές ρουκέτες κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας την παρουσίαση των οικονομικών θέσεων της ΝΔ από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

«Ο κ. Σαμαράς μιλάει πολύ, αλλά επί της ουσίας δεν λέει τίποτα. Ο κ. Σαμαράς υπόσχεται πολλά, αλλά δεν πείθει κανέναν. Τα καταστροφικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το μνημόνιο, που φέρει και τη δική του υπογραφή, είναι η πραγματική εικόνα της παράταξής του. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικές ρουκέτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Ελάτε ρε παιδιά να οργανωθούμε, να κάνουμε μια ληστεία της προκοπής

«Όταν λέμε θα τα αλλάξουμε όλα, εννοούμε όλα!» είπε ο κος Σαμαράς, παρουσιάζοντας τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους θα ήθελε να συνεχίσει τη ληστεία εις βάρος του εργαζόμενου λαού, σχολιάζει γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Ζάππειο ΙΙΙ.

Όπως αναφέρεται και καταγγέλλεται, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ διαθέτει: «βασικά στοιχεία το λιγότερο δημόσιο, η άμεση ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών για να υπάρξει πλεονάζον προσωπικό (και να γίνουν άμεσα οι απολύσεις), η φαστ-τρακ προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η έμφαση σε όλα όσα χρειάζονται οι επιχειρηματίες, η διάλυση κάθε κοινωνικής προστασίας και το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού». 

Οικολόγοι Πράσινοι: Σπάνιο είδος ο Σαμαράς

 «Οι δηλώσεις του κ Σαμαρά στο Ζάππειο, μας προτάσσουν ως λύση το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο που καταρρέει και κατέστρεψε την χώρα» δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι .

« Οι προτάσεις του μας αποδεικνύουν, ότι ανήκει σε εκείνο το σπάνιο είδος, που εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα, αυτό που δεν καταλαβαίνει τι ζημιά προκάλεσε και τι συμβαίνει σήμερα στον τόπο. Είναι το μόνο είδος που οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν την εξαφάνιση του, σε όποιο πολιτικό σχηματισμό και αν βρίσκεται».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr