26 Απρ 2012

Πλατφόρμα για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα


Προτάσεις για ριζική αλλαγή των όρων λειτουργίας του κράτους, μέσα από μια ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε εγκατάλειψη του κλειστού πρωθυπουργικού...


μοντέλου και αντ' αυτού ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα με 14 υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όχι περισσότερους από 10 υφυπουργούς, έναν γενικό γραμματέα ανά υπουργείο και ολιγομελείς υπουργικές επιτροπές.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι απευθείας εκλογή από τους ψηφοφόρους εφόσον δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του με τα 3/5 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά και νέες ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ζήτησε η επιλογή της ηγεσίας να γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας της Βουλής με πλειοψηφία 2/3.

Μεταξύ των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης, η μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι για τις βουλευτικές εκλογές και η η κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

Ακόμη, πρότεινε ριζική αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής και αλλαγές στις Εξεταστικές Επιτροπές, οι οποίες θα είναι ολιγομελείς και στις οποίες θα συμμετέχουν δικαστικοί και εμπειρογνώμονες.

Επίσης εισηγήθηκε, να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή και καμία ειδική μεταχείριση για τους υπουργούς.

Ειδικότερα δε για τις περιπτώσεις ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος πρότεινε, η ευθύνη να υπάρχει εσαεί.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr