Βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων καλούνται από σήμερα, 2 Απριλίου, να συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατ' εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα γενόσημα.
Το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά σε...
10 κατηγορίες φαρμάκων. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν, πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.
Ο νόμος του υπουργείου Υγείας προβλέπει, ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας και εν συνεχεία οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν στους ασθενείς το σκεύασμα με τη χαμηλότερη τιμή.
Οι 10 πρώτες δραστικές ουσίες που θα συνταγογραφούνται σε πρώτη φάση είναι: OMEPRAZOLE, CLARITH-ROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHRO-MYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE.
Το μέτρο θα ισχύει καθολικά για όλες τις ουσίες από 1ης Ιουνίου 2012, οπότε καθίσταται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία υποχρεωτική. Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που για πρώτη φορά θα κατηγοριοποιεί το σύνολο των σκευασμάτων ανά δραστική ουσία.
Αντιδράσεις από φαρμακοποιούς και γιατρούς
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος έκανε λόγο για αλαλούμ και προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο και υποστήριξε, ότι το μέτρο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο.
Υποστήριξε, ότι ο φαρμακοποιός δε γνωρίζει ποιο είναι το φθηνότερο φάρμακο, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει το μέτρο, ενώ καταργείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφού - όπως σημείωσε - αυτή τη στιγμή ο κάθε φαρμακοποιός θα πρέπει να γράφει το φάρμακο ιδιοχείρως.
«Αυτό είναι μόνο στη θεωρία, γιατί επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα. Θα έπρεπε ο ΕΟΦ να έχει δώσει είτε σε CD είτε σε καταλόγους, το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί σε κάθε δραστική ουσία. Αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης.
«Δεν ξέρουμε το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί στην κάθε δραστική ουσία» υπογράμμισε ο κ. Κούβαρης, σημειώνοντας ότι «η προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει κι εμείς σήμερα θα έπρεπε τα στοιχεία αυτά να τα είχαμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήμα 99,5, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ επιβεβαίωσε, ότι προς το παρόν το νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Εν τω μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σε ανακοίνωσή του, τάσσεται κατά της συνταγογράφησής τους.
«Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων» αναφέρει στην ανακοίνωση ο ΙΣΑ.
Μάλιστα προτείνει στους γιατρούς να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία, αλλά να βάζουν σε παρένθεση το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους.
Παράλληλα προτείνει στους ιατρούς, να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και να σφραγίζουν χρησιμοποιώντας τη φράση «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), εκφράζοντας τις θέσεις και απόψεις των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, χαρακτηρίζει ως προσπάθεια διάλυσης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για την Υγεία.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr