Την απειλή των επαναληπτικών εκλογών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, επαναφέρει ο κ. Αντ. Σαμαράς, υπό την ασφυκτική πίεση των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το κόμμα του να απέχει μακράν του στόχου που ο ίδιος έχει θέσει σε ό,τι αφορά την επικείμενη πολιτική αναμέτρηση....
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος παρατηρεί τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ να παραμένουν δραματικά στάσιμα και την ίδια ώρα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς (βλ.: Ανεξάρτητοι Ελληνες) να διατηρούν τη δυναμική τους, καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου, να απειλήσει και πάλι για επαναληπτικές - εν μέσω της οικονομικής κρίσης - εκλογές.
Σε συνέντευξή του χθες (εφ. «Καθημερινή») ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ζητεί από τους πολίτες να του δώσουν ισχυρή εντολή να κυβερνήσει, χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την προσφυγή σε νέες εκλογές, εφόσον - σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας - δεν μπορέσει να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση.
Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει, απευθυνόμενος προφανώς στους δανειστές της χώρας, ότι «ανάμεσα στην καλύτερη λύση (αυτοδυναμία) και τη χειρότερη (ακυβερνησία) υπάρχουν ίσως και "ενδιάμεσες" λύσεις».
Ο κ. Σαμαράς είναι σαφές, ότι θέλει από τώρα να προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών και ταυτόχρονα να δημιουργήσει κλίμα, ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει την επομένη των εκλογών και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να αποδεχθεί όλους τους όρους που θα θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, διότι - κατά τον κ. Σαμαρά - σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες με ευθύνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Το ρίσκο που αναλαμβάνει, διατυπώνοντας αυτήν την απειλή, είναι σημαντικό, καθώς - όπως τονίζουν και στελέχη της ΝΔ - η τοποθέτηση αυτή μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στο κόμμα και να απομακρύνει μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, με την έως τώρα προεκλογική τακτική που ακολουθεί (απειλή για επαναληπτικές εκλογές, προβολή θεμάτων «νόμου και τάξης», παροχολογία) δείχνει να δίνει έμφαση στο «δεξιό» ακροατήριο.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr