15 Μαρ 2012

Ελλάδα – Ελβετία: Τα εκατομμύρια παραμένουν άθικτα


Με τη μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ από πλούσιους Έλληνες στην Ελβετία και τα δείγματα κωλυσιεργίας των ελληνικών αρχών ασχολείται ρεπορτάζ της τηλεόρασης Βορείου Γερμανίας NDR, που μεταδόθηκε χθες, Τρίτη, με τίτλο:

  
«Ελλάδα – Ελβετία: Τα εκατομμύρια παραμένουν άθικτα».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, οι πλούσιοι περνούν καλά στη Λίμνη Genf, όπως και αρκετοί εύποροι Έλληνες, που ζουν εκεί. Απολαμβάνουν τη διακριτικότητα και τη βολική φορολόγηση του ελβετικού κράτους. 

Αλλά το ελβετικό ειδυλλιακό τοπίο έρχονται τώρα να ταράξουν ειδήσεις σαν τις ακόλουθες: «Η Ελλάδα ερευνά για να εντοπίσει τα δισεκατομμύρια των πλουσίων», «Η Αθήνα μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ζυρίχης» και «Η Ελλάδα μπλοκάρει λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα».

Για πολύ καιρό η Αθήνα ήταν απλώς θεατής της μεταφοράς των εκατομμυρίων των πλουσίων σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Θα επέμβει τώρα επιτέλους; Θα ασκήσει πράγματι πίεση στους πλούσιους; 

Για πρώτη φορά οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τους Ελβετούς ομολόγους τους, να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός πλούσιου Έλληνα. Ο τραπεζίτης Λαυρεντιάδης φέρεται να μετέφερε στο εξωτερικό περί τα 700 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων χωρών και στην Ελβετία. Ωστόσο, ο Έλληνας δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας δεν πληροφορήθηκε το αίτημα των Ελλήνων από κάποιο επίσημο έγγραφο, αλλά μόνο προφορικά. Ο δικηγόρος έχει γραφεία στην Αθήνα, στη Γενεύη και στην Ζυρίχη.
 
«Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά εξαίρεση. Κατά κανόνα τέτοια αιτήματα διατυπώνονται γραπτώς»
, σημειώνει ο κ. Μπίσιας. «Δηλαδή τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα;», τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Όχι, πρόκειται απλώς για προληπτικό μέτρο, με άλλα λόγια, για προσωρινό μπλοκάρισμα λογαριασμού», απαντά.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος επίσης, μόνον όταν η Ελλάδα καταθέσει ένα κανονικό έγγραφο αίτημα νομικής συνδρομής μπορούν να κατασχεθούν τα χρήματα. Μόνο που μέχρι τώρα, εβδομάδες μετά το προφορικό αίτημα, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ακόμα.

Η Ελλάδα μπορούσε από καιρό να έχει πάρει χρήματα από τους πλούσιους, για παράδειγμα μέσω εκ των υστέρων φορολόγησης των ελληνικών χρημάτων που μεταφέρθηκαν στην Ελβετία. 

Αλλά για να γίνει αυτό, έπρεπε να υπογραφεί σχετική συμφωνία, για την οποία επί μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις.  
 
Τώρα το σχέδιο έχει παγώσει, δηλώνει ο καθηγητής του Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου, Thomas Straubhaar. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, ούτε έχουν εμπλακεί πρόσωπα, τα οποία να ενδιαφερθούν πράγματι για τον καταλογισμό και την είσπραξη των φόρων. Αυτό σημαίνει, ότι οι ίδιοι έχουν συμφέρον για ατομικούς λόγους να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό και στη συνέχεια ως μέλη Αρχών δεν ενδιαφέρονται να τα ξαναφέρουν πίσω».

Τουλάχιστον, από τον Ιανουάριο ισχύει μια συμφωνία, η οποία ρυθμίζει την ανταλλαγή πληροφοριών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Για πολλά χρόνια ήταν θαμμένη στα συρτάρια, επειδή η Αθήνα δεν την επικύρωνε. 
Και τώρα όμως, οι ελληνικές οικονομικές Αρχές δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα κανένα ερώτημα. Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου δεν απορεί γι’ αυτό. Μας δείχνει φωτογραφίες από τις έρευνές του σε ελληνικές εφορίες. «Υπάρχουν πολλά αρχεία εγγράφων, με τα οποία δεν μπορεί να βγάλει άκρη κανείς. Δεν υπάρχει διαδίκτυο. Για παράδειγμα, στα τελωνεία υπάρχει μόνο μια συνδρομή σύνδεσης στο διαδίκτυο, η οποία πληρώνεται από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Υπάρχει έλλειψη ελεγκτών, αλλά και καλών νομικών. Το νομικό τμήμα μιας εφορίας δύσκολα μπορεί να τα βάλει με τους πλούσιους Έλληνες», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Έτσι, τα εκατομμύρια των πλουσίων μπορούν να συνεχίσουν να μεταφέρονται ανενόχλητα από την Ελλάδα στο εξωτερικό.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr