21 Φεβ 2012

Π. Μπεγλίτης :"Δεν νομίζω πως πρέπει ν' αντιμετωπίζονται οι μείζονες εθνικές αποφάσεις με μια λογική "αλά καρτ"


 Aπόσπασμα συν/ξης απο ρ/σ ΝΕΤ
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τρία σημεία τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά και θα τα βρούμε μπροστά μας, θ’ αναπτυχθεί πολλή κουβέντα γι’ αυτά....

        Σημείο πρώτο: Επιτροπεία. Σημείο δεύτερο: Ειδικός λογαριασμός. Σημείο τρίτο: Τι πρέπει να γίνει και τι περισσότερο να περάσει μέσα στο σύνταγμά μας.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Και Αγγλικό Δίκαιο..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Συζητήθηκαν πολύ αυτά τα θέματα, νομίζω πολλές φορές μ’ έναν εξόχως συναισθηματικό τρόπο που κρύβει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώσαμε και καλούμαστε να συνεχίσουμε να βιώνουμε ως χώρα. Αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι και αν θέλετε, μ’ έναν τρόπο επιβλήθηκαν δια της συμφωνίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς γιατί είχε διαρραγεί ή σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ της χώρας μας, του πολιτικού μας συστήματος και των Ευρωπαίων εταίρων.
        Εάν εμείς οι ίδιοι ήμασταν στην πρωτοπορία των αλλαγών, κάναμε αυτά που λέγαμε, ήμασταν αξιόπιστοι και εμπεδώναμε εμπιστοσύνη, αυτές οι θεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα χρειάζονταν. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον ελληνικό λαό. Γιατί θυμάμαι πάντα, επειδή έχω δουλέψει χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μας κάναμε αυτή τη, θα έλεγα συνειδητή επιλογή, τα καλά να τα πιστωνόμαστε εμείς, εννοώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τ’ αρνητικά και τις ευθύνες κάθε φορά να τα ρίχνουμε στις πλάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών.
        Αυτό λοιπόν το συλλογικό εθνικό ψέμα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει ν’ αποκτήσουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα ως χώρα, αναλαμβάνοντας να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Άρα λοιπόν, πρέπει όλοι με αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης να τα δούμε αυτά τα θέματα. Εμένα αυτοί οι θεσμοί δε με φοβίζουν, υπό την έννοια ότι αν κάνουμε τη δουλειά μας καλά, εάν είμαστε σοβαροί, αν είμαστε ειλικρινείς στο καθημερινό μας έργο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
        Αντίθετα, αν πάμε να κοροϊδέψουμε, ή αν πάμε ν’ αγοράσουμε χρόνο και να κερδίσουμε καθυστερήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι θεσμοί θα έχουν από την πλευρά των Ευρωπαίων ένα λόγο ύπαρξης στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν, το πρόβλημα και σ’ αυτή την περίπτωση, είναι ένα πρόβλημα δικό μας. Εμείς το δημιουργήσαμε, δια των ελλειμμάτων μας, δια της ελλειμματικής πολιτικής μας βούλησης, δια της ελλειμματικής διαχειριστικής μας ικανότητας και αποτελεσματικότητας είναι που δημιουργήσαμε αυτούς τους θεσμούς ελέγχου της Ελλάδας. 

 
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Μπεγλίτη, χρόνος εκλογών;

 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι ο χρόνος των εκλογών με την ολοκλήρωση, γιατί δεν τελείωσε η προσπάθεια με την ολοκλήρωση εννοώ και τη νομοθετική σειράς αποφάσεων, ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει όπως έχει προσδιοριστεί..


Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Άρα πάμε για τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου απ’ ό,τι φαίνεται. 

 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Ακριβώς. Σ’ αυτές τις ημερομηνίες όλοι νομίζω λίγο πολύ συμφωνούμε.


Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup το οποίο το περιμένατε στο ΠΑΣΟΚ για ν’ ανοίξει για τα καλά η διαδικασία. Ξεκινάει δηλαδή από σήμερα; 

 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει, απλώς είχαμε πει ότι είμαστε ευέλικτοι, για να προσαρμόσουμε τις δικές μας διαδικασίες και το δικό μας χρονοδιάγραμμα στις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν για τη χώρα. 


Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Άρα, 3-4 Μαρτίου η Συνδιάσκεψη..

 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι, έχουμε προγραμματίσει την Εθνική Συνδιάσκεψη 3-4 Μαρτίου και πιστεύω ότι όλα θα πάνε ομαλά με τον πιο συντεταγμένο και ενωτικό τρόπο, με ηρεμία και θα ολοκληρωθούν στις ημερομηνίες που είχαμε πει. Όμως, όπως σας είπα και το επισημαίνω αυτό, όντως ευέλικτοι, για να φέρουμε τις ημερομηνίες και πιο σύντομα.


Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στον ενωτικό τρόπο τον οποίο μόλις αναφέρατε είναι και η ένταξη μέσα αυτών που έχουν διαγραφεί; 

 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Γίνεται μια εθνική προσπάθεια, αναλάβαμε όλοι ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, παίρνοντας την εθνική ευθύνη ο κάθε Βουλευτής, για να μη φτάσει η χώρα σήμερα, είχαμε ένα αρνητικό στη χρεοκοπία. Άρα λοιπόν, πολλοί συνάδελφοι, εγώ σέβομαι τον κάθε συνάδελφο για τη διαδρομή του και την ιστορία του, δε μετείχαν αυτής της συλλογικής εθνικής προσπάθειας. Και δεν πιστεύω ότι πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται μείζονες εθνικές αποφάσεις, όπως είναι αυτή η απόφαση της περασμένης Κυριακής στην ελληνική Βουλή, με μια λογική «αλά κάρτ», συγκυριακά, καιροσκοπικά.
        Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα για την ελληνική κοινωνία, σε μια περίοδο μειωμένης αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και βεβαίως αναλαμβάνει και το κόστος της στάσης του και των αποφάσεών του. Προσωπικά μιλώ, δεν μιλώ ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Είμαι Βουλευτής που ανέλαβα την εθνική μου ευθύνη και ψήφισα και πιστεύω ότι ο καθένας μας αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, πρέπει ν’ αναλάβει και το κόστος.
        Εγώ προσωπικά διαφωνώ με το να κάνουμε ένα παιχνίδι, θα έλεγα μια μικροπολιτική κουτοπονηριά, να αφήσουμε να περάσει ο χρόνος, δυο τρεις εβδομάδες, και να προσποιηθούμε όλοι ότι δεν συνέβη τίποτα. Συνέβη κάτι πολύ σημαντικό την προηγούμενη Κυριακή και διαφωνώ μ’ εκείνους που λένε ότι με την πρώτη ευκαιρία, με το πρώτο νομοσχέδιο μπορεί ο καθένας να επιστρέψει. Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά λανθασμένο μήνυμα ως στάση πολιτική.