8 Φεβ 2012

Στο τραπέζι τέσσερα σενάρια για τις μειώσεις στις συντάξεις


Αγκάθι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει ο τρόπος και το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες κυρίως μεταξύ της...
Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ.

Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος και Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν, με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 - 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, διατυπώνεται η εκτίμηση, ότι οι ενστάσεις της ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της τρόικας προς τις κύριες συντάξεις. Στη σύσκεψη πάντως συμφώνησαν όλοι, ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο ικανοποιητική και ότι δεν πρέπει να θιχθούν με κανέναν τρόπο οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Από ότι φαίνεται, τα κόμματα καταλήγουν στην ψήφιση της συμφωνίας (του γενικού πλαισίου της από το οποίο το πιθανότερο είναι, να λείπουν τα εργασιακά θέματα) και του PSI το Σαββατοκύριακο. 
Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση, θα έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τα σενάρια για επικουρικές και κύριες συντάξεις

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο θα παρουσιασθούν τα εξής:

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές ήταν ιδιαιτέρως επίπονες, καθώς η τρόικα επανέφερε την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% και στην συνέχεια περιορίσθηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.

Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο, πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στην επικουρική σύνταξη, το ποσό των 200 ευρώ, ενώ, όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

ΠΗΓΗ: tovima.gr