8 Φεβ 2012

Τρόμαξαν τα επιτελεία από το «σκληρό», 50σέλιδο νέο μνημόνιο


Ολοκληρώνεται η επεξεργασία από τους αρχηγούς και τα οικονομικά επιτελεία των τριών κομμάτων, του 50σέλιδου κειμένου του νέου μνημονίου, με το οποίο ανα χείρας οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης θα προσέλθουν αργόυερα, πιθανότατα στις 3.00....

στο Μέγαρο Μαξίμου για να το εγκρίνουν ή απορρίψουν ενώπιον του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Στο ΠΑΣΟΚ η μελέτη του 50σέλιδου κειμένου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 και σύμφωνα με πληροφορίες το παρασχεθέν κείμενο περιέχει κάποια νέα στοιχεία όπως φερ΄ειπείν η πρόβλεψη ότι το θέμα των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει εκ νέου να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης προκειμένου αυτές να εξισωθούν με τα επίπεδα των ανταγωνιστικών χωρών.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις η πρόταση της τρόικας καταλήγει σε μείωση κατά 15% μεσοσταθμικά στις επικουρικές αλλά ακουμπά και ορισμένες κύριες συντάξεις κυρίως στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. Η πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού φέρει κατα πληροφορίες το εφιαλτικό ποσοστό «22%».
Επιπλέον -και επιβεβαιώνοντας αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Εθνους- ζητείται η άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και 15.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα εντός του 2012.

Οσον αφορά στο άλλο καυτό θέμα που απετέλεσε και πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις, το νέο μνημόνιο προβλέπει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές.
Στο στρατόπεδο της ΝΔ, στη μελέτη του κειμένου με τα μέτρα που θα συνοδεύσουν το PSI και τη δανειακή σύμβαση εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά έχει εγκύψει ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη λεωφόρο Συγγρού, το μίνι μνημόνιο περιλαμβάνει μείωση του κατώτατου μισθού 22%.
«Σκληρό» το κείμενο λένε στη ΝΔΑπό το επιτελείο της ΝΔ λένε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Παπαδήμο, θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και η επεξεργασία του κειμένου, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό ήδη η σύσκεψη από τη 1:00 το μεσημέρι μεταφέρθηκε για τις 3:00, ενώ δεν αποκλείεται να μετατεθεί για αργότερα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το κείμενο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα "σκληρό", γεγονός που ως ένα βαθμό εξηγεί και την αναζωπύρωση των αντιδράσεων της αντιμνημονιακής πτέρυγας της παράταξης.
Περιμένουν μετάφραση στο ΛΑΟΣΠηγές τέλος από το ΛΑΟΣ, ανέφεραν ότι οι επιτελείς του Γιώργου Καρατζαφέρη περιμένουν την επίσημη μετάφραση του κειμένου -το οποίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα- από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να προσέλθει ο κ. Καρατζαφέρης στη σύσκεψη των αρχηγών.

to ethnos.gr