To θέμα του PSI δεν έκλεισε την Παρασκευή το βράδυ, καθώς φαίνεται πως προέκυψε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωσή του και, όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα - μετά από δύο ημέρες μαραθώνιων συζητήσεων...
με την κυβέρνηση - αναχώρησε το πρωί για το Παρίσι και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τηλεφωνικώς.
Νωρίτερα, πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε, ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε ό,τι αφορά τα νούμερα, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά».
H συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το IIF, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά», ώστε να οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που έχει γίνει αποδεκτό και από την ΕΕ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε διάφορα τεχνοκρατικά και νομικά θέματα, τα οποία απομένει να διευκρινιστούν.
Και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, μεταδίδει, ότι οι βασικοί όροι που σχετίζονται με το επιτόκιο των νέων ομολόγων και τις ωριμάνσεις τους είναι κοντά στο να οριστικοποιηθούν. Ωστόσο συνεχίζουν να εκκρεμούν τα νομικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η ενεργοποίηση από πλευράς της Ελλάδας των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία προβλέπει για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους, ονομαστικό «κούρεμα» της τάξης του 50%.
Για τα υπόλοιπα 50 ευρώ, τα 35 θα ανταλλαχθούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας με 10ετή περίοδο χάριτος και τα 15 θα ανταλλαγούν με διετή ομόλογα του EFSF και δεν θα δοθούν μετρητά στους ιδιώτες επενδυτές, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.
Τώρα όσον αφορά το επιτόκιο, αυτό θα είναι κλιμακωτό και θα οριοθετείται στο 3,5% για ομόλογα που λήγουν έως το 2014, 3,9% για όσα λήγουν μέχρι το 2020 και 4,6% για τους τίτλους που λήγουν από το 2021 και μετά.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο βρίσκεται στην περιοχή του 4% και η απομείωση των τραπεζών σε πραγματικούς όρους διαμορφώνεται μεταξύ 65% και 70%.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν, αντί για 30 δισ. ευρώ, 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Στο PSI και το…Ιράν
Η Ελλάδα θα πληγεί ιδιαίτερα από ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν, καθώς προμηθεύεται πετρέλαιο απ' αυτό με τους καλύτερους δυνατούς όρους και με τη δυνατότητα να πληρώνει 60 ημέρες μετά από την παράδοση. Γι' αυτό και τέτοιου είδους κυρώσεις στο Ιράν είναι εναντίον των συμφερόντων της, ιδιαίτερα κάτω από τις τρέχουσες δραματικές οικονομικές συνθήκες.
Έτσι, προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει την ευρωπαϊκή απόφαση για εμπάργκο, κάτι, ωστόσο, το οποίο επιδιώκουν διακαώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, όπως φυσικά και το Ισραήλ.
Το αποτέλεσμα είναι, το θέμα να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για το PSI, με την Αθήνα να ζητά άμεση ολοκλήρωσή του, ώστε η Ελλάδα να μην καταρρεύσει από την αύξηση του κόστους του πετρελαίου που θα προκύψει γι' αυτήν αμέσως μετά από το εμπάργκο, είτε αυτό προκαλέσει αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου είτε όχι.
Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ επεσήμανε, ότι οι συζητήσεις για το εμπάργκο συνδέονται ολοένα και περισσότερο με τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κοινότητα για το PSI σημειώνοντας, ότι αυτή η εξέλιξη κάνει πιο μπερδεμένη μία ήδη πολύπλοκη διαπραγμάτευση.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr