21 Ιαν 2012

Στη Βουλή η δικογραφία για το έλλειμμα του 2009


Τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας σχετικά με τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, προκειμένου να...
διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.
 

Συγκεκριμένα, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μέλη της κυβέρνησής του αλλά και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών. Η σχετική δικογραφία ανατέθηκε (από τον κ. Ιω. Τέντε) στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα διαβιβαστεί στη Βουλή. 
Στο σχετικό διαβιβαστικό του ο κ. Πεπόνης δεν προβαίνει σε αξιολογήσεις. Στον φάκελο εμπεριέχονται 18 καταθέσεις, σε αρκετές εκ των οποίων - σύμφωνα με τον εισαγγελέα - γίνεται λόγος για διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος το 2009.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οικονομικός εισαγγελέας, «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα), και ιδίως από μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία» που έχουν σχέση «με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας».

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη (στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011) προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, μέλους μέχρι πρότινος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που έκανε λόγο για σκοπούμενη τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το 2009 και αυθαίρετο προσδιορισμό του από 13,4% σε 15,8% του ΑΕΠ, έτσι ώστε - κατά τους ισχυρισμούς της - να καταστεί επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων λιτότητας. Να σημειωθεί, ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς περί διόγκωσης του ελλείμματος.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ
 

Σαφείς υπαινιγμούς άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, λέγοντας πως «εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα». 
Ο κ. Μπεγλίτης κάλεσε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειές της.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr